Wielkanoc 2021. Wege święta. Nie wszyscy preferują tradycyjne dania
Święta Wielkanocne to czas, w którym na polskich stołach królują produkty takie jak jajka, majonezy i wszelkiego rodzaju mięsa oraz kiełbasy. Nie wszyscy jedzą jednak tradycyjne dania. Wegetarianie mają swoje, dopasowane do ich diety odpowiedniki.
28.03.2021 | aktual.: 06.03.2024 20:44
Wielkanoc 2021. Nie wszyscy Polacy lubią bądź mogą spożywać tradycyjne produkty czy potrawy. Wiele osób jest na diecie wegetariańskiej, wiele także na wegańskiej. Świąteczne dania wege można zrobić samemu lub zamówić z dowozem z ulubionej restauracji. Wiele wrocławskich lokali gastronomicznych oferuje dowód przed Wielkanocą.
W stolicy Dolnego Śląska taką usługę oferują m.in.:
- W kontakcie,
- Ahimsa / Najadacze,
- Barbalon,
- Folgujemy,
- Hardcore Muffins,
- Bistro MiŁO Mi
- Kukmania,
- Pochlebna,
- Tajfun,
- Chwila Moment Coffee & Food
- VEGA Bar Wegański.
Wielkanoc 2021. Wege święta. Nie wszyscy preferują tradycyjne dania
Potrawy wegetariańskie mają wiele zalet. Są zdrowe i wykonane z naturalnych produktów. Ich przygotowanie nie zajmuje także dużo czasu. Niewiele osób wie, że istnieje nawet wegański majonez. Produkuje go sporo firm i pojawia się on w coraz większej liczbie sklepów i marketów spożywczych. Zamiast tradycyjnego żurku można zjeść wege żurek z grzybami. Pasztety roślinne za to z powodzeniem zastępują te mięsne. Możliwości i kombinacji jest nieskończona ilość.
Wśród wytrawnych, świątecznych dań wegetariańskich wymienić można m.in. wielkanocną sałatkę jarzynową bez jaj i z majonezem wege, pasztet z soczewicy czy wegańska kiełbasę. Swoje wege odpowiedniki mają również tradycyjne słodkości. Na świątecznym stole z powodzeniem mogą się znaleźć np. babka bez jajek, figowy mazurek, tofurnik, jagielnik makowy czy wegański sernik na zimno.
Najważniejsze jest to, by każdy spędzał święta tak, jak chce i czerpał z tego wyjątkowego czasu jak najwięcej radości i satysfakcji.