Kryzys na rynku. Kultowy bar mleczny szuka pracownika
Przez lata bar mleczny "Miś" we Wrocławiu doczekał się wielu wiernych fanów. Szukający taniego i smacznego jedzenia regularnie odwiedzają lokal przy ul. Kuźniczej, nieopodal wrocławskiego Rynku. Trudna sytuacja na rynku gastronomicznym sprawiła jednak, że "Miś" potrzebuje pomocy.
18.10.2021 15:18
Bar mleczny "Miś" to legenda wrocławskiej gastronomii. Mieści się w pobliżu budynku Uniwersytetu Wrocławskiego, przez co przez lata na posiłki udają się tutaj studenci prawa czy administracji. Lokalizacja blisko Rynku sprawia, że niejednokrotnie na tani i smaczny posiłek trafiają tu również turyści.
Ostatnie miesiące nie są jednak łatwe dla gastronomii - przede wszystkim ze względu na pandemię koronawirusa. Konieczność zamknięcia lokali, wprowadzenie nauki zdalnej na uczelniach - to wszystko negatywnie wpłynęło na rynek. Problemy ma też "Miś", ale zupełnie innej natury.
Kryzys na rynku. Kultowy bar mleczny szuka pracownika
"Prowadzę bar mleczny Miś razem z mamą. Wiem, że ma pan sentyment do nas. Może pan mógłby pomóc. Od sierpnia nie mam głównej kucharki. Tak źle z pracownikami jeszcze nie było. Zaczynamy myśleć o zamknięciu baru" - taką wiadomość od pani Doroty, właścicielki "Misia", otrzymał bloger prowadzący stronę "Wrocławskie podróże kulinarne".
Jak budować odporność wśród dzieci? Pediatra odpowiada
Jak przyznaje pani Dorota, w ostatnich tygodniach jest ona zmuszona sama gotować dania do lokalu, a równocześnie musi załatwiać sprawy administracyjne. "Wszędzie już wystawiam ogłoszenia, bez odzewu" - napisała właścicielka kultowego baru.
"No jak to tak, Wrocław bez Misia?" - zapytał na swoim fanpejdżu bloger prowadzący stronę "Wrocławskie podróże kulinarne".
"Jak bez pierogów z Misia?" - pytają wrocławianie, którzy włączyli się w akcję ratowania kultowego lokalu. Post o poszukiwaniach pracownika opanował już media społecznościowe.
Kucharka lub kucharz w "Misiu" mogą liczyć na umowę o pracę. Muszą być gotowi na prace od godz. 4.00 do godz. 12.00 przez sześć dni w tygodniu. "Wymagane doświadczenie w gastronomii, jest to warunek konieczny" - podkreśla lokal na swojej stronie.