Wietnam: rybne specjały z dreszczykiem emocji...
Wietnamczycy uwielbiają posiłki z ryb - zwłaszcza tych trujących. Tylko niewielu kucharzy wie jednak, jak przyrządzić taki okaz, by można go było bezpiecznie zjeść. W ostatnich latach dla coraz większej liczby smakoszy kosztowanie rybnych przysmaków kończy się tragicznie.
15.05.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gazeta Vietnam News przypomina we wtorek, że liczba osób, które otruły się rybami, z roku na rok rośnie. W 1999 r. zmarło z tego powodu 13 osób, rok później już 20. Natomiast w pierwszych miesiącach tego roku otruło się już 10 osób.
Eksperci ostrzegają, że zjedzenie już 10 gramów toksycznej substancji może spowodować śmierć. Trzeba wiedzieć, które części ryby są trujące, jak np. oczy, skóra, czy niektóre organy.
W morskich wodach przy wietnamskim wybrzeżu pływa około 66 gatunków trujących ryb. Każdego roku łowi się ich ok. 400 ton. (mag)