Wielkanocne święcenie pokarmów
W Wielką Sobotę w polskich kościołach odbywa się święcenie wielkanocnych pokarmów. W koszyku ze święconą powinien się znaleźć chleb, sól, chrzan, babka wielkanocna, pisanki, kiełbasa, wędzonka, słonina i baranek. Pokarmy leżą w koszyku na białej serwetce, przystrojonej zielonymi gałązkami.
Po powrocie z kościoła niektórzy gospodarze obchodzą domostwa i stodoły ze "święconym", aby przyniosło błogosławieństwo i urodzaj przez cały rok. W przeszłości do wielkanocnego koszyka wkładano o wiele więcej żywności. Na wsiach dodawano buraki, ziemniaki oraz inne warzywa. Kosze były pokaźnych rozmiarów, a ich wielkość symbolizowała majętność gospodarstwa.
Obecnie w Polsce wierni przynoszą koszyki ze święconką do kościoła. - Dawniej jednak kapłani sami odwiedzali domy i tam święcili pokarmy - wyjaśnia Danuta Cetera, kustosz Muzeum Etnograficznego w Tarnowie. Takie wielkanocne wizyty księży zniesiono w Polsce w XVII wieku. Postanowiono wówczas, że księża będą odwiedzać swoich parafian tylko "po kolędzie", czyli w okresie Bożego Narodzenia.