Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek zostali wybrani najlepszymi kucharzami w Polsce. Zwyciężyli w Kulinarnym Pucharze Polski, którego finał odbył się na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Do finału zakwalifikowało się 8 drużyn.
W ostatni etapie zmagań Kulinarnego Pucharu Polski drużyny przygotowywały dania główne na bazie jarmużu, borówki oraz polędwiczki cielęcych. Pierwsze miejsce zajęli warszawscy kucharze, drugie - Daniel Olas i Dawid Szkudlarek z Kołobrzegu, a trzecie Katarzyna Daniłowicz i Bogumił Mroczko z Wrocławia.
Kulinarny Puchar Polski to prestiżowy konkurs, którego celem jest odkrywanie i prezentowanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”. Historia konkursu sięga roku 2000 kiedy miała miejsce jego pierwsza edycja. W Kulinarnym Pucharze Polski mogą wziąć udział tylko kucharze, którzy w ciągu ostatniego roku zwyciężyli w jednym z 15 konkursów z listy eliminacyjnej.
O randze konkursu świadczy zainteresowanie międzynarodowego środowiska gastronomicznego. Potwierdzeniem tego jest m. in. formalna rekomendacja, której konkursowi udzieliło WACS (World Association of Chefs Societies), czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni. Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek, oprócz prestiżu, wywalczyli też staż zagraniczny w uznanej restauracji i zdobyli czek na 15 tys. złotych.
Gratulujemy!
Przeczytajcie też: Latawce na Bemowie. Niezwykłe mistrzostwa na lotnisku