Warszawa. Zatrzęsienie na bulwarach. Przedsiębiorcy przygotowują się do otwarcia lokali

Ruszyły przygotowania stołecznej gastronomii do letniego sezonu nad Wisłą. Pomimo pandemii koronawirusa na bulwarach pojawiają się pierwsze pawilony.

Warszawa. Zatrzęsienie na bulwarach. Przedsiębiorcy przygotowują się do otwarcia lokaliWarszawa. Zatrzęsienie na bulwarach. Przedsiębiorcy przygotowują się do otwarcia lokali / zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © PAP
SKOMENTUJ

Wprowadzone przez rząd wiele miesięcy temu obostrzenia związane z walką z COVID-19 bardzo mocno dotknęły branżę gastronomiczną. Wszystkie lokale takie jak restauracje, kawiarnie czy puby – nadal serwują jedzenie i napoje tylko na wynos.

Jak informowaliśmy, w czwartek 1 kwietnia na placu Zbawiciela w Warszawie posłanka partii Zieloni Urszula Zielińska wraz ze stołecznym przedsiębiorcą i członkiem Rady Krajowej Partii Zieloni Krzysztofem Rzymanem zorganizowała konferencję prasową pod hasłem "Wspieraj gastro".

Przedstawiciele partii Zieloni zaapelowali o obniżenie opłat za ogródki gastronomiczne przy miejskich kawiarniach, pubach i restauracjach – do symbolicznego grosza. Jak przekonują, podobne rozwiązania, wprowadzone na okres pandemii, funkcjonują już w wielu miastach w Polsce i na świecie. Spotkaniu towarzyszyło zbieranie podpisów pod przedstawionym pomysłem.

- Po zebraniu wymaganych 300 podpisów złożymy uchwałę do Rady Miasta – zapewniła Zielińska.

Nowe obostrzenia na Wielkanoc? "Godzina policyjna to nie jest zły pomysł"

Warszawa. Przedsiębiorcy przygotowują się na sezon nad Wisłą

Jak dowiedziała się "Gazeta Wyborcza", w ostatnim czasie na bulwarach w Warszawie zauważane jest spore poruszenie. Chodzi zarówno o tłumy warszawiaków, którzy w związku z ociepleniem ruszyli nad Wisłę, by cieszyć się tam wspólnie ze znajomymi wiosną, jak również o powstające w okolicy nowe pawilony.

Obecnie tuż przy moście Poniatowskiego powstaje pięć drewnianych pawilonów. Nowe lokale na powietrzu mają zamiar otworzyć się już 16 kwietnia.

- Tego dnia uruchamiamy sprzedaż na wynos, która cały czas jest obecna – przekazał w rozmowie z "Wyborczą" Andrzej Stypuły, który jest współwłaścicielem lokali nad Wisłą.

Rok temu wielu przedsiębiorców z branży gastronomicznej nie zdecydowało się na otwarcie biznesu na bulwarach.

Izba Gospodarczej Gastronomii Polskiej podała, że tylko od początku ogłoszenia pandemii do końca 2020 roku w kraju 200 tys. osób straciło pracę w gastronomii, a 15 tys. lokali ogłosiło upadłość.

Wybrane dla Ciebie

"To nieprawda". Musk reaguje na doniesienia o Stralinkach
"To nieprawda". Musk reaguje na doniesienia o Stralinkach
System rurociągów NATO. Połączy Niemcy, Polskę i Czechy
System rurociągów NATO. Połączy Niemcy, Polskę i Czechy
Duda siedział w pierwszym rzędzie. Nagle zwrócił się do niego Trump
Duda siedział w pierwszym rzędzie. Nagle zwrócił się do niego Trump
Wykrzykiwał "Allahu Akbar". Jedna osoba nie żyje
Wykrzykiwał "Allahu Akbar". Jedna osoba nie żyje
Nowy komunikat Watykanu. "Stan zdrowia papieża dalej krytyczny"
Nowy komunikat Watykanu. "Stan zdrowia papieża dalej krytyczny"
USA z wezwaniem do ONZ. "Jest zgodna z poglądem Trumpa"
USA z wezwaniem do ONZ. "Jest zgodna z poglądem Trumpa"
Nowa umowa o minerałach. Gorsze warunki dla Ukrainy
Nowa umowa o minerałach. Gorsze warunki dla Ukrainy
Dramatyczna akcja ratunkowa na jeziorze Bukowo
Dramatyczna akcja ratunkowa na jeziorze Bukowo
Wrze w Niemczech. Tłumy wyszły protestować, demonstracje w 30 miastach
Wrze w Niemczech. Tłumy wyszły protestować, demonstracje w 30 miastach
Przed nim kluczowe spotkanie. Andrzej Duda już w Waszyngtonie
Przed nim kluczowe spotkanie. Andrzej Duda już w Waszyngtonie
Kryzys w Rosji. Sankcje zabolały mocniej, niż sądzili
Kryzys w Rosji. Sankcje zabolały mocniej, niż sądzili
Biały Dom potwierdził spotkanie Trumpa z Dudą. Podano szczegóły
Biały Dom potwierdził spotkanie Trumpa z Dudą. Podano szczegóły