Warszawa. Trwają prace nad polityką żywnościową miasta
Warszawa może być pierwszym miastem w Polsce, które podjęło inicjatywę tworzenia polityki żywnościowej - funkcjonalnej i zrównoważonej.
07.11.2020 | aktual.: 02.03.2022 07:24
Pracując nad stworzeniem polityki żywnościowej Warszawa spełnia zobowiązania Paktu o Żywnościowej Polityce Miejskiej z Mediolanu, którego jest sygnatariuszem. Pakt ten dotyczył promowania zdrowego żywienia i rozwoju zrównoważonego systemu żywnościowego – przekazał stołeczny ratusz w komunikacie.
Warszawa. Praca naukowców ze stołecznych uczelni
- Zakończyliśmy już diagnozę systemu żywnościowego miasta, a kolejnym krokiem jest wypracowanie kierunków jego rozwoju, dzięki czemu przystąpimy do przygotowania projektu polityki żywnościowej Warszawy do 2030 r. – powiedziała dyrektorka koordynatorka ds. kultury i komunikacji społecznej m.st. Warszawy, Aldona Machnowska - Góra.
W przygotowanie polityki żywnościowej Warszawy włączyli się naukowcy ze stołecznych uczelni. Wzięli oni udział w pierwszym spotkaniu warsztatowym z ramienia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Politechniki Warszawskiej, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Szkoły Głównej Handlowej, Uniwersytetu Warszawskiego oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH. W zespole byli również przedstawiciele miejskich biur odpowiedzialnych za komunikację społeczną, zdrowie, edukację, gospodarkę odpadami, rozwój gospodarczy, współpracę międzynarodową, politykę klimatyczną oraz jednostek odpowiedzialnych za zieleń i wodę.
Zgodnie z harmonogramem, prace nad finalną wersją dokumentu przedstawiającego kierunki rozwoju systemu żywnościowego Warszawy, mają się zakończyć w marcu 2021 r.
Warszawa. Diagnoza żywnościowa miasta
Wyniki diagnozy pokazują m.in. dostęp mieszkańców do żywności ekologicznej i zmiany w trendach żywieniowych. Jak podkreśla stołeczny ratusz, coraz więcej osób korzysta z aplikacji mobilnych do zamawiania zakupów czy gotowych posiłków z restauracji.
Uzyskane dane pokazują, że w ostatnich latach wzrosła liczba supermarketów oraz mniejszych sklepów spożywczych, a spadła liczba hipermarketów działających na terenie miasta.
W obszarze gospodarowania zasobami ważnym aspektem wskazanym w diagnozie jest propagowanie wśród mieszkańców picia wody z kranu oraz promowanie nowoczesnych rozwiązań upraw w przestrzeni miejskiej oraz hodowli pszczół na dachach budynków. Obecnie liczba uli w Warszawie sięga tysiąca.
Diagnoza systemu żywnościowego w mieście dotyczy również m.in. gospodarowania odpadami, zapobiegania marnotrawstwu żywności (w Warszawie działa np. 26 jadłodzielni) oraz programów edukacyjnych czy projektów realizowanych w ramach budżetu obywatelskiego.
Aldona Machnowska–Góra, dyrektorka koordynatorka ds. kultury i komunikacji społecznej m.st. Warszawy podsumowała, że "wyzwaniem jakie stoi przed miastem, jest zapewnienie wszystkim mieszkańcom i gościom wysokiej jakości żywności po przystępnych cenach, ograniczenia strat żywności, wody i energii, zmniejszenie ilości odpadów i ich wykorzystania po przetworzeniu w gospodarce cyrkulacyjnej. Ponadto, obecne doświadczenia z powodu pandemii, pokazują również, że polityka żywnościowa powinna wspierać miasta w przystosowaniu się do zagrożeń tego typu oraz budowie bardziej odpornych systemów".