Od miodowników po cukierników, czyli historia słodkiej Warszawy

"Raz, dwa, trzy, warszawiakiem jesteś - Ty" to propozycja Muzeum Powstania Warszawskiego na ferie.

Od miodowników po cukierników, czyli historia słodkiej Warszawy
SKOMENTUJ

- Rozpoczęliśmy zimową, domową edycję naszej akcji „Raz, dwa, trzy warszawiakiem jesteś – Ty”, skierowaną do dzieci, które zostają w domu w czasie ferii. Namawiamy Was na spacer po słodkiej Warszawie - informuje Muzeum Powstania Warszawskiego. Warszawie pachnącej pączkami, migdałami i wanilią. Warszawie pełnej słodyczy i czaru kryjącego się w przytulnych cukierenkach i wykwintnych lokalach cukierniczych, których nie powstydziłyby się Paryż czy Wiedeń. Czasami będzie to spacer w przeszłość, która odeszła, czasami w teraźniejszość, która czerpie pełnymi garściami z przeszłości to co dobre i warte przekazania.

- Proponujemy wam spacer (może być wirtualny), po miejscach które związane są z historią warszawskich cukierni. Czasami są to miejsca, które zniknęły lub przetrwały, lecz zmieniły swoich właścicieli. Waszym zadaniem, będzie znaleźć te punkty i zrobić zdjęcie współczesne (może być przy pomocy Google Street View) - czytamy na stronie muzeum.

Dla tych, którzy odwiedzą wszystkie miejsca i napiszą własną historię o ulubionej cukierni, lub opiszą i zrobią zdjęcie ulubionego, domowego wypieku, czekają nagrody książkowe. Więcej na stronie www.razdwatrzywarszawiak.pl.

Od miodowników do cukierników

Najstarszymi wyrobami cukierniczymi były ciasta na miodzie. Już Piast i Rzepicha na postrzyżyny syna częstowali gości nie tylko chlebem i mięsiwem, ale i słodkimi kołaczami, a Słowianie w tradycyjnych jadłach wielkanocnych podawali słodkie ciasta z miodem i serem, przewyższając wystawnością inne narody. W związku z tym, że ciasta były słodzone miodem, to zamiłowanie do pierników w naszych genach, uważamy za zasadne. Nie inaczej było w Warszawie, która po Toruniu i Krakowie stała się mekką norymberskich piernikarzy. Upodobali oni sobie ulicę zwaną Przeczną, którą wkrótce przemianowano na Miodową, gdyż w Polsce zwano ich Miodownikami.

Od miodowników do cukierników już niedaleka droga, wytyczali ją cukiernicy zatrudniani przy dworach kolejnych królów, książąt i ówczesnych bogaczy. Wkrótce pojawiały się pierwsze cukiernie ogólnodostępne dla szerokiej klienteli. Właścicielami głośnych cukierni byli z reguły cudzoziemcy, przeważnie Włosi i Szwajcarzy, spotykało się też trochę Niemców i Francuzów. Jest też akcent polski w tej historii. Pączki, które są popisowym dziełem wielu współczesnych cukierni, wynalazł Polak Czutowski, mający w połowie XVIII wieku pracownię na Nowomiejskiej. Zrobiły ogromną furorę i nawet cukiernie prowadzone przez Szwajcarów miały je w karcie. Polacy zaczęli otwierać cukiernie po upadku Powstania Listopadowego, gdy większość cudzoziemców wyemigrowała. Pierwsze lokale były bardzo prymitywnie urządzone: miały długie stoły na krzyżakach a przy nich ciężkie, toporne ławy.

Potem pojawiły się drewniane stoliki czteroosobowe, czasami kryte ceratą, a zamiast ław krzesła. Z czasem w oknach pokazały się firanki i inne ozdoby. Przez długi czas bywalcami byli wyłącznie mężczyźni nie pokazywały się tam żadne kobiety. Progi lokali przekroczyły dopiero pod koniec XIX wieku. Znane z dobrego gustu i elegancji warszawianki zaczęły stawiać żądania. Aby móc w każdej chwili sprawdzić blaski swojej urody, upominały się o lustra, serwetki, wygodne krzesełka i foteliki, a przede wszystkim o więcej światła, co wymuszało na właścicielach dbanie o czystość i higienę. Od tego czasu zaczął się „złoty okres” warszawskich cukierni, który trwał aż do wybuchu II wojny światowej. Niestety po wojnie nieciekawe czasy komunizmu w Polsce doprowadziły do tego, że cukiernie przetrwały tylko w szczątkowej formie, dzięki uporowi ich właścicieli, a rozwinąć się mogły dopiero po 1989 roku.

Obraz

Wybrane dla Ciebie

Eskalacja konfliktu. MSZ ostrzega przed podróżami do tych krajów
Eskalacja konfliktu. MSZ ostrzega przed podróżami do tych krajów
Iran: USA muszą otrzymać odpowiedź na swoją agresję
Iran: USA muszą otrzymać odpowiedź na swoją agresję
Korpus Strażników Rewolucji Islamskiej ostrzega USA. "Najeźdźców spotka odpowiedź"
Korpus Strażników Rewolucji Islamskiej ostrzega USA. "Najeźdźców spotka odpowiedź"
Amerykański nalot na Fordow. Izrael weryfikuje skutki
Amerykański nalot na Fordow. Izrael weryfikuje skutki
"Ten gość". Vance reaguje na wpis Miedwiediewa
"Ten gość". Vance reaguje na wpis Miedwiediewa
"Na wypadek inwazji Rosji". Minister ujawnia plan
"Na wypadek inwazji Rosji". Minister ujawnia plan
"Są wyraźne oznaki". Szef MAEA o skali zniszczeń w obiektach atomowych
"Są wyraźne oznaki". Szef MAEA o skali zniszczeń w obiektach atomowych
Spóźnił się na piknik PiS. Kaczyńskiemu nie umknęło. "Mam powtórzyć?"
Spóźnił się na piknik PiS. Kaczyńskiemu nie umknęło. "Mam powtórzyć?"
Strach przed odwetem Iranu. Arabia Saudyjska i Bahrajn już się przygotowują
Strach przed odwetem Iranu. Arabia Saudyjska i Bahrajn już się przygotowują
Niespodziewane ustalenia. Media: symulacja ataku była rok temu
Niespodziewane ustalenia. Media: symulacja ataku była rok temu
Powrót hegemona. Jak Donald Trump przesunął wahadło o 180 stopni [OPINIA]
Powrót hegemona. Jak Donald Trump przesunął wahadło o 180 stopni [OPINIA]
Oto kulisy wielkiej operacji. USA zniszczyły cele jądrowe w 25 minut
Oto kulisy wielkiej operacji. USA zniszczyły cele jądrowe w 25 minut