Nieznane oblicza Japonii vol. 2 w Iluzjonie 24 - 28 października
Artykuł sponsorowany
Miłość. Do jedzenia. To lejtmotyw drugiej edycji przeglądu filmowego Nieznane oblicza Japonii. Filmom, nie tylko o zaspokajaniu głodu, lecz także o społecznym wymiarze celebracji posiłków w japońskiej kulturze smaczku dodadzą warsztaty kulinarne.
Druga edycja przeglądu filmowego Nieznane oblicza Japonii poświęcona jest wciąż fascynującej Europejczyków dziedzinie życia mieszkańców Azji, jaką jest tradycyjna kuchnia japońska. Trzeba wiedzieć, że w kulturze japońskiej jedzenie ma niebanalne znaczenie: zapewnia zdrowie i długowieczność. Przygotowywanie posiłków to przede wszystkim sztuka wydobywania doskonałego, co ważne - naturalnego - smaku składników potraw. Jedzenie ma także wymiar społeczny - wspólny posiłek wzmacnia więzy między członkami rodziny czy lokalnej społeczności. To również wyraz dbałości o ciało. Nie bez znaczenia pozostaje też sposób podania posiłków.
Zrealizowany przez Filmotekę Narodową wraz z Fundacją Japońską (Japan Foundation) i Ambasadą Japonii przegląd, to okazja by zobaczyć niepokazywane dotąd w Polsce filmy - fabuły i dokumenty, cztery produkcje zrealizowane przez różnych twórców, utrzymanych w różnej stylistyce, które łączy jeden istotny element: miłość do jedzenia. Przegląd uzupełnimy cieszącym się dużą popularnością „Jiro śni o shushi” (reż. David Gelb, 2012) – pasjonującym dokumentem o osiemdziesięciopięcioletnim, najsłynniejszym na świecie mistrzu sushi.
Choć jedzenie wdzięcznie prezentuje się przed kamerą, nie poprzestaniemy na „karmieniu” jedynie zmysłu wzroku. Mamy nadzieję, że seria warsztatów kulinarnych w Iluzjonie będzie wyśmienitą okazją, by organoleptycznie poznać, przynajmniej niektóre, tajniki tradycyjnej kuchni japońskiej. Przed wybranymi projekcjami kulinarni mistrzowie opowiedzą nie tylko o sushi, lecz także przybliżą składniki mało znanego w Polsce przysmaku z Japonii – ramenu. Przeglądowi będzie towarzyszyć wystawa multimedialna prezentowana w przestrzeni kina.
Nieznane oblicza Japonii vol. 2:
*WARSZTAT 1 *
Co: warsztat kulinarny: vege ramen
Gdzie: rotunda kina Iluzjon, ul. Narbutta 50a, Warszawa
Kiedy: 26 października 2015, g. 18:30 (czas trwania 1 godz.)
Prowadzenie: Pop-up VEGAN RAMEN BAR i Kohei Yagi
Opis: uczestnicy warsztatu dowiedzą się jakie są rodzaje i z czego składa się wegański ramen - ulubiona zupa Japończyków, własnoręcznie przygotują też ciasto na japońskiego króla makaronu. Poznają też czym jest „tare”, czyli „serce zupy”. Będą też świadkami tradycyjnego podania potrawy, którą na koniec skosztują.
Zapisy:
info-cul@wr.mofa.go.jp/decyduje kolejność zgłoszeń/maksymalna liczba uczestników: 15
Wstęp wolny
WARSZTAT 2
Co: warsztat kulinarny: ramen tradycyjny - ulubiona zupa Japończyków
Gdzie: rotunda kina Iluzjon, ul. Narbutta 50a, Warszawa
Kiedy: 27 października 2015, g. 18:30 (czas trwania 1 godz.)
Prowadzenie: Restauracja Uki Uki i Kohei Yagi
Opis: uczestnicy warsztatu dowiedzą się jakie są rodzaje i z czego składa się tradycyjny ramen - ulubiona zupa Japończyków, własnoręcznie przygotują też ciasto na japońskiego króla makaronu. Poznają też czym jest „tare”, czyli „serce zupy”. Będą też świadkami tradycyjnego podania potrawy, którą na koniec skosztują.
Zapisy:
info-cul@wr.mofa.go.jp/decyduje kolejność zgłoszeń/maksymalna liczba uczestników: 15
Wstęp Wolny
Projekcje w ramach cyklu: *
*Przepis na dobre życie
24.10.2015, godz 19:30
Opowieść o gotującym samuraju
25.10.2015, godz 20:00
przed filmem prelekcja Renaty Wódkowskiej
Ramenowy samuraj
26.10.2015, godz 20:00
przed filmem prelekcję w jęz. ang. wygłosi Kohei Yagi
Mistrz ramenu
27.10.2015, godz 20:00
przed filmem prelekcję w jęz. ang. wygłosi Kohei Yagi
Jiro śni o sushi
28.10.2015, godz 20:00
Sala Stolica
przed filmem prelekcję w jęz. polskim wygłosi Alon Than
Filmy wyświetlane w oryginalnej wersji językowej z napisami polskimi oraz angielskimi
Bilety w cenie 15 zł.
Kasa kina – (22) 848 33 33; iluzjon.rezerwacje@fn.org.pl