Kwas pomaga! Powstaje z chleba, który mógłby się zmarnować
Kwas chlebowy to napój w wielkimi tradycjami. Co szczęśliwsi mieli okazję próbować go u prababci, babci czy mamy. Teraz będą mogli przy okazji pomagać.
Paweł Leszczyński, prezes stowarzyszenia Wolny Kraft, pomysłodawca Warszawskiego Festiwalu Piwa ma ambicje, by odtwarzać oryginalne stare polskie smaki.
Robi więc kwas naturalny, na zakwasie i razowym chlebie. Co ważne: bez dodatku cukru, za to (w niektórych wariantach) z dodatkami chmielu, kminku lub kawy. I co najważniejsze w duchu idei zero waste.
- W Polsce nie lubimy wyrzucać chleba, mamy to zakorzenione kulturowo. Zaczęliśmy więc dumać, co możemy z nim zrobić niebanalnego i interesującego – mówi Paweł Leszczyński.
– Recepturę opracowaliśmy sami, bazując na tym, jak kwas robiło się kiedyś – dodaje Michał Lassota, kolejny z członków Wolnego Kraftu.
- Nasz kwas powstaje więc z resztek razowego żytniego chleba i mieszanki słodów w procesie fermentacji zakwasem używanym do produkcji tego samego pieczywa. Jedno i drugie pozyskujemy z piekarni Putka – wyjaśnia Leszczyński.
Co dalej? Brak konserwantów i filtracji. – To dlatego każda partia kwasu jest nieco inna, a jego smak zmienia się w czasie – dodaje.
Kwas z Wolnego Kraftu ma też dodatkowe zadanie: pomagać. Dochód ze sprzedaży pierwszej partii w całości trafi na cel charytatywny, dofinansuje punkt edukacyjno-integracyjny dla dzieci z Ukrainy, działający na terenie kompleksu Legia Tenis & Golf.
– Już teraz organizujemy w punkcie rozmaite zajęcia tematyczne – artystyczne i sportowe – a w najbliższym czasie planujemy wystartować z zajęciami z języka polskiego dla dzieci i ich opiekunów. Chcemy wesprzeć ich w procesie integracji z polskim społeczeństwem. I właśnie na ten cel potrzebujemy funduszy – mówi Kamil Dudek z Fundacji Legii.
Na ekoetykietach kwasu Wolnego Kraftu, zrobionych z materiałów z recyklingu, można zobaczyć hasło "By rzemiosło rosło". Można traktować je jako zapowiedź serii podcastów i kolejnych produktów – tak jak kwas produkowanych metodami rzemieślniczymi.
Kiedy możemy spodziewać się kolejnych seriali? Wolny Kraft będzie o nich sukcesywnie informować. Na razie wiadomo, że naturalny kwas będzie sprzedawany w butelkach 0,33 l w cenie 7,90 zł. I że na początku będzie można spróbować go w stolicy: najpierw 21 września, a w dniach 13-15 października podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa.