Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone
wyłącznie dla osób dorosłych.

RegionalneWarszawaKwas pomaga! Powstaje z chleba, który mógłby się zmarnować

Kwas pomaga! Powstaje z chleba, który mógłby się zmarnować

Kwas chlebowy to napój w wielkimi tradycjami. Co szczęśliwsi mieli okazję próbować go u prababci, babci czy mamy. Teraz będą mogli przy okazji pomagać.

Michał Lassota i Paweł Leszczyński, stowarzyszenie Wolny Kraft,
Michał Lassota i Paweł Leszczyński, stowarzyszenie Wolny Kraft,
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Krzysztof Olszewski

Paweł Leszczyński, prezes stowarzyszenia Wolny Kraft, pomysłodawca Warszawskiego Festiwalu Piwa ma ambicje, by odtwarzać oryginalne stare polskie smaki.

Robi więc kwas naturalny, na zakwasie i razowym chlebie. Co ważne: bez dodatku cukru, za to (w niektórych wariantach) z dodatkami chmielu, kminku lub kawy. I co najważniejsze w duchu idei zero waste.

- W Polsce nie lubimy wyrzucać chleba, mamy to zakorzenione kulturowo. Zaczęliśmy więc dumać, co możemy z nim zrobić niebanalnego i interesującego – mówi Paweł Leszczyński.

– Recepturę opracowaliśmy sami, bazując na tym, jak kwas robiło się kiedyś – dodaje Michał Lassota, kolejny z członków Wolnego Kraftu.

- Nasz kwas powstaje więc z resztek razowego żytniego chleba i mieszanki słodów w procesie fermentacji zakwasem używanym do produkcji tego samego pieczywa. Jedno i drugie pozyskujemy z piekarni Putka – wyjaśnia Leszczyński.

Co dalej? Brak konserwantów i filtracji. – To dlatego każda partia kwasu jest nieco inna, a jego smak zmienia się w czasie – dodaje.

Kwas z Wolnego Kraftu ma też dodatkowe zadanie: pomagać. Dochód ze sprzedaży pierwszej partii w całości trafi na cel charytatywny, dofinansuje punkt edukacyjno-integracyjny dla dzieci z Ukrainy, działający na terenie kompleksu Legia Tenis & Golf.

– Już teraz organizujemy w punkcie rozmaite zajęcia tematyczne – artystyczne i sportowe – a w najbliższym czasie planujemy wystartować z zajęciami z języka polskiego dla dzieci i ich opiekunów. Chcemy wesprzeć ich w procesie integracji z polskim społeczeństwem. I właśnie na ten cel potrzebujemy funduszy – mówi Kamil Dudek z Fundacji Legii.

Na ekoetykietach kwasu Wolnego Kraftu, zrobionych z materiałów z recyklingu, można zobaczyć hasło "By rzemiosło rosło". Można traktować je jako zapowiedź serii podcastów i kolejnych produktów – tak jak kwas produkowanych metodami rzemieślniczymi.

Kiedy możemy spodziewać się kolejnych seriali? Wolny Kraft będzie o nich sukcesywnie informować. Na razie wiadomo, że naturalny kwas będzie sprzedawany w butelkach 0,33 l w cenie 7,90 zł. I że na początku będzie można spróbować go w stolicy: najpierw 21 września, a w dniach 13-15 października podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)