Trwa ładowanie...

Kwas pomaga! Powstaje z chleba, który mógłby się zmarnować

Kwas chlebowy to napój w wielkimi tradycjami. Co szczęśliwsi mieli okazję próbować go u prababci, babci czy mamy. Teraz będą mogli przy okazji pomagać.

Materiał sponsorowany przez Stowarzyszenie Wolny Kraft
Michał Lassota i Paweł Leszczyński, stowarzyszenie Wolny Kraft,Michał Lassota i Paweł Leszczyński, stowarzyszenie Wolny Kraft,Źródło: Materiały prasowe
d3b5hw5
d3b5hw5

Paweł Leszczyński, prezes stowarzyszenia Wolny Kraft, pomysłodawca Warszawskiego Festiwalu Piwa ma ambicje, by odtwarzać oryginalne stare polskie smaki.

Robi więc kwas naturalny, na zakwasie i razowym chlebie. Co ważne: bez dodatku cukru, za to (w niektórych wariantach) z dodatkami chmielu, kminku lub kawy. I co najważniejsze w duchu idei zero waste.

- W Polsce nie lubimy wyrzucać chleba, mamy to zakorzenione kulturowo. Zaczęliśmy więc dumać, co możemy z nim zrobić niebanalnego i interesującego – mówi Paweł Leszczyński.

– Recepturę opracowaliśmy sami, bazując na tym, jak kwas robiło się kiedyś – dodaje Michał Lassota, kolejny z członków Wolnego Kraftu.

d3b5hw5

- Nasz kwas powstaje więc z resztek razowego żytniego chleba i mieszanki słodów w procesie fermentacji zakwasem używanym do produkcji tego samego pieczywa. Jedno i drugie pozyskujemy z piekarni Putka – wyjaśnia Leszczyński.

Co dalej? Brak konserwantów i filtracji. – To dlatego każda partia kwasu jest nieco inna, a jego smak zmienia się w czasie – dodaje.

Kwas z Wolnego Kraftu ma też dodatkowe zadanie: pomagać. Dochód ze sprzedaży pierwszej partii w całości trafi na cel charytatywny, dofinansuje punkt edukacyjno-integracyjny dla dzieci z Ukrainy, działający na terenie kompleksu Legia Tenis & Golf.

– Już teraz organizujemy w punkcie rozmaite zajęcia tematyczne – artystyczne i sportowe – a w najbliższym czasie planujemy wystartować z zajęciami z języka polskiego dla dzieci i ich opiekunów. Chcemy wesprzeć ich w procesie integracji z polskim społeczeństwem. I właśnie na ten cel potrzebujemy funduszy – mówi Kamil Dudek z Fundacji Legii.

d3b5hw5

Na ekoetykietach kwasu Wolnego Kraftu, zrobionych z materiałów z recyklingu, można zobaczyć hasło "By rzemiosło rosło". Można traktować je jako zapowiedź serii podcastów i kolejnych produktów – tak jak kwas produkowanych metodami rzemieślniczymi.

Kiedy możemy spodziewać się kolejnych seriali? Wolny Kraft będzie o nich sukcesywnie informować. Na razie wiadomo, że naturalny kwas będzie sprzedawany w butelkach 0,33 l w cenie 7,90 zł. I że na początku będzie można spróbować go w stolicy: najpierw 21 września, a w dniach 13-15 października podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Materiał sponsorowany przez Stowarzyszenie Wolny Kraft
d3b5hw5

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3b5hw5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj