RegionalneWarszawaII Targi Książki Kulinarnej

II Targi Książki Kulinarnej

To już druga edycja trzydniowego święta łączącego książki i gotowanie

II Targi Książki Kulinarnej

24.07.2014 18:49

W ten weekend Targi Książki Kulinarnej.To już druga edycja trzydniowego święta łączącego książki i gotowanie.* Odbywające się pod hasłem EDUKU-JEMY! wydarzenie to nie tylko okazja, by uzupełnić swoją kuchenną biblioteczkę korzystając z oferty polskich wydawców, księgarń i antykwariatów, ale przede wszystkim możliwość *spotkania z niesamowitymi osobowościami: szefami kuchni, autorami książek, badaczami, krytykami kulinarnymi, blogerami i pasjonatami kuchni.

Oprócz udziału w licznych debatach będzie można wysłuchać wykładu Marka Cecuły o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany, nabyć podczas specjalnej akcji Stragan unikatowe kuchenne produkty stworzone przez polskich projektantów, odwiedzić kulinarny ogród, zobaczyć wystawę makatek kuchennych, a także wziąć udział w jednym z trzech wymienników lub w którymś z licznych konkursów organizowanych przez wystawców i organizatorów. Targi organizowane są przez Martę Gessler i jej restaurację Qchnia Artystyczna. To tam odbędzie się cała impreza.

Przez wszystkie dni imprezy czekają na Was:

10.00 – 20.00 – Kulinarny ogród na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski – projekt stworzony przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy

10.00 – 20.00 – Wystawa współczesnej polskiej porcelany zaprojektowanej przez Marka Cecułę oraz niezwykły projekt stworzony przez Martę Gessler przy użyciu niedoskonałych porcelanowych produktów, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

10.00 – 20.00 – Wystawa starych makatek kuchennych stworzona przez Ośrodek Kultury w Działoszynie – Qchnia Artystyczna

10.00 – 20.00 – Czytelnia czasopism i strefa relaksu – dziedziniec restauracji Qchnia Artystyczna

PROGRAM WYDARZENIA:

PIĄTEK, 25 LIPCA

16.00 - Spotkanie z redakcją magazynu Specjalność Zakładu o trudach tworzenia magazynu kulinarnego i tajemnicach kuchni wschodniej Polski połączone z degustacją smakołyków podlaskich

17.00 - „Jak smakuje literatura i jak o jedzeniu piszą literaci” – spotkanie z udziałem Cezarego Polaka, Pawła Bravo i Bogusława Deptuły

19.00 – Debata „Czy książki kulinarne mają sens”, w której wezmą udział prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji i serwisu Cooklet, dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie „Polska Kulinarnie 2014” IRCenter

SOBOTA, 26 LIPCA

10:00-17:00 - Loppis: wymiennik naczyń kuchennych organizowany przez magazyn Usta

10:00-20:00 - Wymiennik magazynu Kuchnia. Część 1 - wymień swoje przetwory na książki kucharskie

11:00 - "Atrakcje kulinarne Nowej Zelandii", Ilona Zdziech, Pacifik Kai

12:00 - "Kuchnia azjatycka dla początkujących i zaawansowanych", Magdalena Tomaszewska-Bolałek, wydawnictwo Hanami

13:00 - Wydawnictwo Burda zaprasza na spotkanie z Małgorzatą Puzio, autorką książki "O kuchni bez chemii"

13:00 - Spotkanie z kuchnią Indonezji. Prowadzenie: Sahnil Farobiansyah z restauracji InAsia, Sheraton (spotkanie odbywa się na Zielonym Jazdowie)

14:00 - Debata "Poznawanie przez smakowanie" - o poznawaniu innych kultur przez kuchnię rozmawiają: Maciej A. Brzozowski (autor książki "Włosi. Życie to teatr"), Juliusz Podolski (blog "Smaczny turysta") oraz Joanna Szyndler (redaktor naczelna miesięcznika "Podróże")

15.30 - Spotkanie z Elizą Mórawską, poświęcone jej nowej książce "O jabłkach"

16:00 - "Żółte, słomiane i gotowane" - o nieznanych winach opowie Stowarzyszenie Sens Wina (spotkanie odbywa się na Zielonym Jazdowie)

17:00 - Wykład Marka Cecuły o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany

18.30 - Panel "Koniec języka za przewodnika" z udziałem Agaty Godlewskiej, redaktor naczelnej magazynu "Food service" , Moniki Brzywczy, redaktor naczelnej magazynu Usta oraz Natalii Sitarskiej i Łukasza Smolińskiego prowadzących blog Tasteaway

19.15 - Spotkanie z kuchnią portugalską, Janusz Andrasz z Luzomania we współpracy z Portugalia Gourmet

NIEDZIELA, 27 lipca

10:00-20:00 - Wymiennik magazynu Kuchnia. Część 2. - degustacja przetworów zebranych podczas wymiany

10:00-20:00 - Stragan - speed dating z designem: 10:00 - 11:15 Malwina Konopacka; 11:15 - 12:30 Kalva; 12:30 - 13:45 Kiełkowniki; 13:45 - 15:00 Tatemono; 15:00 - 16:15 Agnieszka Bar; 16:15 - 17:30 Modelarnia Ceramiczna Kosak; 17:30 - 18:45 Inżynieria Designu; 18:45 - 20:00 Czaszka

11:00 - Wydawnictwo Pascal zaprasza na spotkanie z Małgorzatą Kalembą-Dróżdż, autorką książki "Pyszne chwasty"

12:00 - Michel Moran podpisuje swoje książki

12:00 - Wydawnictwo Czarne zaprasza na spotkanie z Anną Włodarczyk, autorką książki "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" oraz bloga strawberriesfrompoland.blogspot.com prowadzone przez Darię Pawlewską, wydawczynię magazynu Kukbuk

13:00 - Panel "Czy gotowania można nauczyć się z książek kulinarnych" z udziałem Piotra Adamczewskiego, Pawła Lorocha, Laury Osęki z księgarni Books for Cooks oraz Małgosi Minty

14.30 - Muzeum Pałac w Wilanowie zaprasza na spotkanie z Maciejem Nowickim, który opowie jak wygląda praca ze starymi recepturami

15:00 - Panel "Jak zostać chefem" - o kulinarnej edukacji porozmawiają m.in. Marta Gessler, Agata Wojda, Anna Wrońska, redaktor naczelna magazynu Kuchnia

17:00 - Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek sztuki zapraszają na Book swapping

Obraz
marta gesslerjedzenieksiążka kucharska
Zobacz także
Komentarze (0)