USA: w lokalach Turnera królują bizony
63-letni ekscentryczny amerykański miliarder Ted Turner, założyciel sieci telewizji kablowej CNN i były mąż aktorki i lewicowej aktywistki Jane Fondy, zamierza w tym roku otworzyć sieć restauracji specjalizujących się w daniach z bizona.
Ted Turner jest największym w Stanach Zjednoczonych hodowcą bizonów, bliskich krewnych polskiego żubra. Biznesmen na swoich 14 farmach w Montanie i w innych stanach amerykańskiego Zachodu hoduje 30 tysięcy bizonów - 10% wszystkich bizonów hodowanych obecnie w Ameryce.
Pierwsza restauracja sieci, "Ted's Montana Grill", która będzie wzorowana na saloonach i knajpach Dzikiego Zachodu, otworzy swoje podwoje już w styczniu w Columbus w amerykańskim stanie Ohio. Do końca roku Turner, który zajmuje się także działalnością charytatywną, zamierza otworzyć 9 kolejnych lokali.
W restauracjach będą podawane kotlety i steki z bizona z awocado, pikantną meksykańską papryką jalapenos, a nawet steki z bizona z sadzonymi jajami, serem, szynką, bekonem i grzybami, a więc z większą zawartością kalorii, niż wynosi miesięczna norma kaloryczna mieszkanców nawet najbardziej zasobnych państw.
Dania z bizona w restauracjach Teda Turnera będą kosztowały od 7 do 12 dolarów, co jak na warunki amerykańskie, nie jest zbyt wygórowaną ceną.
Zdaniem smakoszy, mieso bizona przypomina w smaku "chudą wołowinę" i - jak podkreślają dietetycy- zawiera o wiele mniej tłuszczu i cholesterolu, niż mięso wołowe.(iza)