Ukraina znosi embargo na polskie mięso
Władze ukraińskie zdecydowały o zniesieniu embarga na polskie mięso - poinformował minister rolnictwa Andrzej Lepper i ukraiński departament medycyny weterynaryjnej. Prawo sprzedaży na ukraiński rynek otrzymały 23 polskie zakłady mięsne, audytowane przez ukraińskich weterynarzy.
Zakazy weterynaryjne obowiązywały od marca 2006 roku. Częściowe zniesienie embarga dla wybranych zakładów, to wynik kontroli przeprowadzonej w polskich masarniach i hodowlach drobiu. Strona ukraińska podkreśla, że większość jej uwag dotyczących produkcji w tych firmach została uwzględniona i dlatego zakaz można znieść.
Na początku lutego polscy i ukraińscy weterynarze podpisali protokół ze szczegółowymi ustaleniami dotyczącymi kontroli weterynaryjnej i przewozu przez granicę mięsa i produktów drobiowych. Po spotkaniu w Kijowie ministrów rolnictwa Polski i Ukrainy Andrzeja Leppera i Jurija Melnyka ustalono, że zakaz zostanie zniesiony dla wybranych zakładów po konsultacji z premierami.
Na zniesienie embarga polscy eksporterzy czekali od 26 marca 2006 roku. Wtedy Kijów wprowadził zakaz, motywując go złą jakością polskiej produkcji.