Trwa ładowanie...

Zakaz chipsów bekonowych? UE wprowadza znaczne zmiany

Sieć obiegła informacja, że Unia Europejska zakazała chipsów o smaku bekonowym. Jak się jednak okazuje, nie jest to prawda. Wycofanych zostanie jedynie osiem aromatów, których używa się do produkcji tej słonej przekąski.

UE wcale nie zakazała chipsów o smaku bekonowymUE wcale nie zakazała chipsów o smaku bekonowymŹródło: Pixabay
d26vbq8
d26vbq8

Niedawno na platformie X (dawniej Twitter) pojawił się wpis, z którego wynikało, że Unia Europejska rzekomo zdecydowała się na wprowadzenie zakazu sprzedaży chipsów o popularnym smaku.

"Lubicie chipsy bekonowe? To będziecie musieli się odzwyczaić, bo Unia ich zakazuje" - napisał anonimowy autor postu, dołączając screena artykułu, który został opublikowany na jednym z portali informacyjnych. Wpis wyświetliło ponad 244 tys. osób.

Pod postem natychmiast wylała się fala negatywnych komentarzy. Przeczytać w nich można, jak użytkownicy krytykują Unię Europejską za podjętą decyzję. Okazuje się jednak, że unijni biurokraci wcale nie zakazali chipsów bekonowych.

d26vbq8

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Hołownia "wypisał się" z walki o fotel prezydenta? "Będzie trudno"

Chipsy bekonowe dalej w sprzedaży

Sprawą rzekomego zakazu sprzedaży chipsów o smaku bekonowym zajęła się redakcja serwisu konkret24.tvn24.pl. "Nie o zakaz bekonowych chipsów chodzi, tylko o wycofanie z unijnego rynku ośmiu aromatów dymu wędzarniczego, które są używane między innymi do produkcji takich chipsów" - czytamy w materiale.

Portal przypomina, że w listopadzie 2023 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo dla zdrowia ośmiu aromatów dymu wędzarniczego dopuszczonych do użycia w Unii Europejskiej. Stosowane są one nie tylko w chipsach, ale i np. w mięsie, czy serach. Zamiast właściwości konserwujących, nadają one jednak żywności tylko wędzony posmak.

d26vbq8

"Na podstawie dostępnych dowodów naukowych eksperci EFSA poinformowali, że istnieją obawy o genotoksyczność tych ośmiu aromatów. Substancja genotoksyczna to taka, która może uszkodzić DNA w komórkach" - piszą dziennikarze konkret24.tvn24.pl.

Przeczytaj również:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d26vbq8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d26vbq8
Więcej tematów