Zakaz chipsów bekonowych? UE wprowadza znaczne zmiany
Sieć obiegła informacja, że Unia Europejska zakazała chipsów o smaku bekonowym. Jak się jednak okazuje, nie jest to prawda. Wycofanych zostanie jedynie osiem aromatów, których używa się do produkcji tej słonej przekąski.
16.06.2024 | aktual.: 16.06.2024 09:52
Niedawno na platformie X (dawniej Twitter) pojawił się wpis, z którego wynikało, że Unia Europejska rzekomo zdecydowała się na wprowadzenie zakazu sprzedaży chipsów o popularnym smaku.
"Lubicie chipsy bekonowe? To będziecie musieli się odzwyczaić, bo Unia ich zakazuje" - napisał anonimowy autor postu, dołączając screena artykułu, który został opublikowany na jednym z portali informacyjnych. Wpis wyświetliło ponad 244 tys. osób.
Pod postem natychmiast wylała się fala negatywnych komentarzy. Przeczytać w nich można, jak użytkownicy krytykują Unię Europejską za podjętą decyzję. Okazuje się jednak, że unijni biurokraci wcale nie zakazali chipsów bekonowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chipsy bekonowe dalej w sprzedaży
Sprawą rzekomego zakazu sprzedaży chipsów o smaku bekonowym zajęła się redakcja serwisu konkret24.tvn24.pl. "Nie o zakaz bekonowych chipsów chodzi, tylko o wycofanie z unijnego rynku ośmiu aromatów dymu wędzarniczego, które są używane między innymi do produkcji takich chipsów" - czytamy w materiale.
Portal przypomina, że w listopadzie 2023 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo dla zdrowia ośmiu aromatów dymu wędzarniczego dopuszczonych do użycia w Unii Europejskiej. Stosowane są one nie tylko w chipsach, ale i np. w mięsie, czy serach. Zamiast właściwości konserwujących, nadają one jednak żywności tylko wędzony posmak.
"Na podstawie dostępnych dowodów naukowych eksperci EFSA poinformowali, że istnieją obawy o genotoksyczność tych ośmiu aromatów. Substancja genotoksyczna to taka, która może uszkodzić DNA w komórkach" - piszą dziennikarze konkret24.tvn24.pl.
Przeczytaj również: