Tylko Włosi mogą trzeć parmezan
Paczkowaną krojoną szynkę parmeńską i tarty ser parmezan można sprzedawać pod ich oryginalnymi nazwami tylko wtedy, gdy są krojone i tarte w miejscu pochodzenia, czyli w okręgu Parmy w północnych Włoszech - orzekł we wtorek unijny Trybunał Sprawiedliwości.
20.05.2003 | aktual.: 20.05.2003 16:37
Orzeczenie jest zwycięstwem włoskich producentów tych dwóch specjałów, którzy od kilku lat zabiegali, aby pozbawić firmy handlowe w Wielkiej Brytanii i Francji prawa krojenia szynki parmeńskiej i tarcia parmezanu - i sprzedawania ich pod oryginalną włoską nazwą jako "świeżo krojonej" i "świeżo tartego".
Włosi powołali się na przepisy UE, które zapewniają ochronę prawie 600 lokalnym wyrobom spożywczym, takim jak wołowina szkocka, greckie oliwki Kalamata, angielski ser Stilton czy hiszpańskie wino Rioja.
Sąd unijny orzekł, że tarcie sera i krojenie szynki są to czynności, które mogą obniżyć jakość wyrobu, jeśli nie wykonują ich sami wytwórcy.
Globalne obroty w handlu szynką parmeńską sięgają 1,5 miliarda euro rocznie.