Tu się szanuje kulturę i tradycję. Dowiesz się, jak wyprodukować syrop z mniszka lekarskiego
Gmina Lubochnia to malownicza okolica w centrum Polski, niedaleko Tomaszowa Mazowieckiego. Choć niewielka, to z pomocą funduszy europejskich znów zaczęła się rozwijać. Dzięki wybudowaniu Centrum Tradycji Kulinarnych mieszkańcy mają możliwość poznawania nowych smaków. Wartość projektu wyniosła dziewięć milionów złotych, z czego pięć milionów pochodziło ze środków Unii Europejskiej.
- Mieszkańcy są zadowoleni z powstania Centrum Tradycyjni Kulinarnych, szczególnie mieszkańcy Małcza, dla których jest to miejsce spotkań i integracji. Największą popularnością cieszą się warsztaty dzikiej kuchni i kuchni molekularnej oraz zajęcia dla dzieci - mówi Wirtualnej Polsce Joanna Seliga z Urzędu Gminy Lubochnia.
- Celem tego projektu jest poprawa atrakcyjności turystycznej gminy Lubochnia - dodaje Tadeusz Jóźwik, wójt gminy Lubochnia.
Budynek, który został przekształcony na potrzeby Centrum Tradycji Kulinarnych, kryje za sobą historię. To właśnie w tym dworku miał mieszkać w XVI wieku polski pisarz Andrzej Frycz Modrzewski. Najbardziej znane jego dzieło to napisane po łacinie "De Republica emendanda" ("O naprawie Rzeczypospolitej"). Do dzisiaj nie odnaleziono jego grobu. Według legend spoczął właśnie w Małczu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawodowcy WP. Od nich zależy zdrowie i bezpieczeństwo przyszłych mieszkańców. Praca na budowie.
Różnorodne warsztaty
- W Centrum Tradycji Kulinarnych w Małczu głównie prowadzone są wszelkiego rodzaju warsztaty kulinarne, warsztaty ubijania masła, konkursy kulinarne, ale również imprezy integracyjne typu bal karnawałowy czy pikniki rodzinne. W lubocheńskiej części CTK odbywają się jarmarki, przeglądy zespołów ludowych i plenerowe pokazy kulinarne - mówi nam Joanna Seliga.
W przeszłości odbywały się tutaj takie warsztaty jak chociażby: "Różnice pomiędzy kuchnią polską a francuską", "Od ziarenka do bochenka", warsztaty garncarskie, a w maju chętne osoby miały możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych, gdzie można było nauczyć się wyprodukowania syropu z mniszka lekarskiego.
- W najbliższych tygodniach w CTK w Małczu odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci - 6-7 lipca, zaś w CTK w Lubochni - w ramach Lubocheńskiego Tygodnia Kultury Ludowej 8-15 sierpnia: przegląd zespołów i kapel ludowych, warsztaty rękodzielnicze i kulinarne, jarmark i potańcówka - dodaje Joanna Seliga z Urzędu Gminy w Lubochni.
Zwiększenie atrakcyjności
Projekt w Gminie Lubochnia ma na celu poprawę atrakcyjności turystycznej poprzez zwiększone wykorzystanie walorów przyrodniczych i kulturowych gminy oraz dostosowanie ich do funkcji turystycznych, w tym dla turystyki wiejskiej, kulinarnej i aktywnej.
Cel ten został osiągnięty poprzez adaptację obiektu w Małczu do pełnienia funkcji Centrum Tradycji Kulinarnych oraz Izby Pamięci o Andrzeju Fryczu Modrzewskim, budowę obiektów turystycznych oraz zagospodarowanie przestrzeni w Lubochni wraz z małą architekturą. Dodatkowo zastosowano nowoczesne narzędzia marketingowe, w tym m.in. mobilną aplikację turystyczną, geocaching, mapy turystyczno-promocyjne oraz zakup sprzętu turystycznego.
Dzięki budowie wspomnianych obiektów gmina Lubochnia zyskała na atrakcyjności. Poszerzono dotychczasową ofertę turystyczną o nowe innowacyjne produkty i usługi turystyczne. Poprawiono dostępność turystyczną - w tym dla osób z niepełnosprawnościami. Realizacja projektu przyczyniła się do rozwoju Obszaru Funkcjonalnego - Obszar Turystyczny Doliny rzeki Pilicy i sprzyja sieciowaniu produktów turystycznych z innymi gminami turystycznymi, w tym znajdującymi się na różnych szlakach tematycznych m.in. kulinarnym w regionie łódzkim.