Trwa ładowanie...

Trzy tabliczki gorzkiej czekolady miesięcznie zmniejszą ryzyko niewydolności serca o 13%!

Naukowcy potwierdzają – jedzenie trzech tabliczek gorzkiej czekolady miesięcznie, może zmniejszyć ryzyko niewydolności serca. Ale trzeba zachować umiar!

Trzy tabliczki gorzkiej czekolady miesięcznie zmniejszą ryzyko niewydolności serca o 13%!Źródło: iStock.com
dq49pjr
dq49pjr

Gorzka czekolada w umiarze!

Trzy tabliczki gorzkiej czekolady miesięcznie są w stanie zmniejszyć ryzyko niewydolności serca o 13% - takie badania zostały zaprezentowane podczas konferencji Europejskiego Towarzystwa w Monachium. Wszystko dzięki flawonoidom zawartym w gorzkiej czekoladzie, które wzmacniają zdrowie naczyń krwionośnych. Flawonoidy jako naturalne substancje hamują proces utleniania „złego” cholesterolu w organizmie i mogą ochronić nas przed miażdżycą.

„Wierzę, że czekolada jest ważnym źródłem flawonoidów, które są związane z redukcją stanu zapalnego i zwiększeniem dobrego cholesterolu” – powiedział dr Chayakrit Krittanawong. „Co najważniejsze, flawonoidy mogą pomóc nam w rozszerzeniu naczyń krwionośnych i zwiększeniu krążenia.”

Gorzka czekolada najzdrowszą

Gorzka czekolada bez wątpienia uchodzi za najzdrowszą – ponieważ zawiera najwięcej flawonoidów i najmniej cukru. Oczywiście nie można z nią przesadzać. Codzienne jedzenie czekolady może już być szkodliwe.* Jeśli jednak mamy ochotę na słodycze, warto sięgnąć po gorzką czekoladę o najwyższej zawartości kakao. *W zależności od gatunku, w sklepach możemy znaleźć taką, która ma od 70 do 99% kakaowego ziarna.

Gorzka czekolada pomaga w myśleniu

Naukowcy badając skład kakaowych ziaren już dawno odkryli w niej cenne dla zdrowia substancje. Warto czasem skusić się na kilka kostek gorzkiej czekolady. Zawiera ona wiele związków, które pobudzają mózg do pracy i dodają energii. Gorzka czekolada ma najwięcej węglowodanów spośród wszystkich czekolad, najwięcej magnezu, potasu i żelaza. Dobrze jest mieć przy sobie tabliczkę kiedy wybieramy się na długą wędrówkę czy trening.

Poprzednie badania w sprawie leczniczych właściwości gorzkiej czekolady zostały przeprowadzone na uniwersytetach w Aberdeen, Manchesterze, Cambridge i Wschodniej Anglii. Naukowcy wykazali również, że najlepiej jest zjeść małą kostkę gorzkiej czekolady po ciężkostrawnym posiłku. Trzeba jednak zachować umiar!

dq49pjr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dq49pjr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj