Tona mięsa z Irlandii w Małopolsce
Małopolscy inspektorzy weterynaryjni natrafili w jednym z zakładów przetwórstwa mięsnego w Krakowskiem na partię 1100 kg wątroby wieprzowej pochodzącej z Irlandii - podaje "Gazeta Krakowska".
Dostawca mięsa z Zielonej Wyspy nie znajduje się co prawda na liście irlandzkich firm, z których pochodziło skażone dioksynami mięso, zdecydowano jednak wysłać próbki do zbadania do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.
- Dmuchamy na zimne. Musimy mieć pewność, że ta partia na pewno nie zawiera dioksyn - szef Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Krakowie Krzysztof Ankiewicz wyjaśnia powód wysyłki próbek. - Na razie nie mamy innych informacji o mięsie z Irlandii w Małopolsce - dodaje doktor Ankiewicz. Wyniki badań w Puławach będą znane w przyszłym tygodniu.
POLSKA Gazeta Krakowska