PolskaTłusta dieta i ryzyko raka

Tłusta dieta i ryzyko raka

Tłusta dieta nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka skóry, a nawet może przed nim chronić. Wcześniej naukowcy sugerowali coś zupełnie odwrotnego - czytamy w serwisie "EurekAlert".

30.05.2006 | aktual.: 30.05.2006 19:09

Badania przeprowadzili Australijczycy - Robert Granger wraz z zespołem z Instytutu Badawczego Menzies w Hobart oraz z Instytutu Dziecięcego Murdocha w Melbourne.

W latach 1998-99 przebadali ponad 650 osób, u których wykryto albo czerniaka skóry - złośliwy nowotwór dający przerzuty do innych tkanek, albo inny, mniej złośliwy rodzaj raka skóry. Drugą grupą badanych było 470 zdrowych osób - bez raka skóry.

Wszyscy uczestnicy musieli wypełnić kwestionariusz dotyczący ich diety, nawyków związanych z wystawianiem się na słońce oraz innych czynników ryzyka nowotworu skóry. Okazało się, że przeciętnie dieta osób zdrowych była bardziej tłusta niż chorych na raka.

Przez kolejnych 5 lat naukowcy monitorowali stan zdrowia osób biorących udział w badaniu. Stwierdzili, że osoby, których dieta była najbogatsza w tłuszcze, nie są narażone na większe ryzyko zachorowania na raka skóry - ani na czerniaka, ani jakikolwiek inny rodzaj.

U największych miłośników tłustej diety stwierdzono nawet obniżone ryzyko pojawienia się jednego z mniej inwazyjnych rodzajów raka skóry - dodają badacze.

Takie wyniki badań zaprzeczają wcześniejszym hipotezom naukowym, bezpośrednio łączącym tłuste jedzenie z nowotworami skóry. Uważano dawniej, że duże spożycie tłuszczów wpływa na właściwości i reakcje skóry wywołane promieniowaniem ultrafioletowym - główną przyczyną raka skóry.

Teraz naukowcy z Australii twierdzą coś zupełnie przeciwnego - nie dość, że nie istnieje taka zależność, to - w niektórych przypadkach - tłusta dieta może nawet chronić przed rakiem skóry (innym niż czerniak).

Wyniki badań opublikowano w serwisie "BMC Cancer", na który powołuje się "EurekAlert".

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)