PolskaTen ziemniak to gigant. Zdobył tytuł w Wielkopolsce

Ten ziemniak to gigant. Zdobył tytuł w Wielkopolsce

Waży 2022 g i urósł na polu rolników z Michałowa Drugiego w powiecie kaliskim. Rekordowy ziemniak właśnie zdobył tytuł największej wielkopolskiej pyry.

Ten ziemniak to gigant. Właśnie zdobył tytuł w Wielkopolsce i
Ten ziemniak to gigant. Właśnie zdobył tytuł w Wielkopolsce i
Źródło zdjęć: © PAP | Tomasz Wojtasik
oprac. EMW

20.11.2021 17:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Konkurs na największą pyrę oraz najsmaczniejszą potrawę z ziemniaka odbył się w sobotę w Ostrzeszowie. Konkurowali w nim zarówno tamtejsi rolnicy, jak i przedstawicielki kilkudziesięciu Kół Gospodyń Wiejskich.

Warunkiem wzięcia udziału w pierwszej konkurencji było zgłoszenie pyry pochodzącej z tegorocznych zbiorów. Jeśli chodzi natomiast o część kulinarną, ziemniak miał w potrawie grać główną rolę, ale mogła być ona przygotowana w dowolnej formie.

O konkursie opowiadał w rozmowie z Polską Agencją Prasową wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. Jak stwierdził, była to doskonała okazja do zaprezentowania szerokiej publiczności kulinarnego dorobku opartego na pokoleniowych recepturach.

Największy ziemniak ważył ponad 2 kg

Do konkurencji, która miała wyłonić największą pyrę, stanęło 19 kandydatów. Wszystkie ziemniaki zważono publicznie, na ustawionej w centralnym miejscu wadze.

Zobacz też: Rozmowy już w przyszłym tygodniu. "Polska może liczyć na pieniądze"

Okazało się, że największa pyra waży aż 2022 g, a tym samym zostawia konkurencję w tyle. Nagrodę w imieniu rodziny z Michałowa Drugiego odebrała Kinga Włodarz. Na drugim miejscu uplasował się ziemniak Jana Szukalskiego z Rososzycy o wadze 1512 g, natomiast na trzecim ważący 1272 g, wyhodowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Potworowianki z Potworowa.

W dziedzinie najsmaczniejszej potrawy najlepsze okazały się przedstawicielki Lokalnej Grupy Działania w Ostrzeszowie za tarte kluski z mięsem. Uwagę jury zwrócił też barszcz biały na żeberkach i kopytka ze szpinakiem.

Do zdobycia w konkursie były nagrody finansowe, dyplomy i wyróżnienia. Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.

Źródło artykułu:PAP
ziemniakwielkopolskapyry
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także
Komentarze (13)