ŚwiatSuperantybiotyk w ludzkim cukrze?

Superantybiotyk w ludzkim cukrze?

Ludzkie cukry zawierają potężny atybiotyk, który może zapewnić ochronę przed szkodliwymi drobnoustrojami - wyjawili w poniedziałek niemieccy naukowcy, którzy wyodrębnili gen odpowiedzialny za produkcję tego naturalnego leku.

05.11.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29

Dermicydyna - tak naukowcy nazwali odkrytą substancję - produkowana jest w gruczołach wytwarzających cukry, następnie zaś jej aktywna forma jest transportowana do skóry. Testy wykazały, że dermicydyna jest bardzo skuteczna w zwalczaniu licznych bakterii, a także niektórych grzybów.

Dermicydyna w stężeniu, w jakim występuje w skórze (1-10 mikrogramów na mililitr), potrafi skutecznie hamować rozój infekcji, a nawet całkowicie zlikwidować szkodliwe drobnoustroje. Co więcej badania wykazały, że pozostaje ona aktywna w środowisku kwasowym i w roztworach soli.

Nie wiadomo jeszcze, czy dermicydyna potrafi skutecznie zwalczać organizmy odporne na dotychczas stosowane antybiotyki. (ajg)

naukowcybadaniacukry
Zobacz także
Komentarze (0)