Podrabiane pietruszki wróciły na bazary. Lepiej uważać
Ceny za korzeń pietruszki w ostatnich tygodniach wystrzeliły. Za kilogram popularnego warzywa trzeba zapłacić nawet 22 zł. Wysoka cena jest również w hurcie, co prowadzi do tego, że właściciele warzywniaków często decydują się na sprzedaż fałszywej pietruszki.
25.05.2024 | aktual.: 25.05.2024 10:20
- Wszystko, co młode, jest coraz tańsze. Gorzej jest ze starymi warzywami i owocami - mówi w rozmowie z "Faktem" Maciej Kmera z rynku hurtowego w podwarszawskich Broniszach. Szczególnie zaskakiwać może cena pietruszki.
W tym roku białe korzenie dodawane chętnie do zup i sałatek jarzynowych kosztują prawdziwy majątek. W hurcie cena zeszłorocznej pietruszki osiąga 11 zł za kilogram, a prywatni klienci kupują ją nawet dwa razy drożej. W takiej cenie w dyskoncie można kupić schab - zauważają dziennikarze "Faktu".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oszustwo na pietruszkę
Podczas wizyty w warzywniaku warto mieć się na baczności nie tylko ze względu na ceny, które przy kasie mogą nas przyprawić o zawrót głowy. Drożyznę wykorzystują nieuczciwi sprzedawcy, którzy zamiast pietruszki sprzedają pasternak.
Jest to trik znany od lat, jednak warto wiedzieć, jak za cenę drogiej pietruszki nie kupić taniego pasternaku.
Zobacz także
Pasternak zwyczajny jest gruby, mięsisty i słodki. Korzeń pietruszki przypomina nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Jest od niej jednak bardziej słodki, nieco orzechowy. Dawniej był używany do słodzenia.
Chociaż warzywa są do siebie łudząco podobne, można je rozróżnić i nie dać się oszukać. Najlepiej w tym popatrzeć na miejsce, skąd wyrastają liście. Pasternak ma tam wgłębienie z ciemną otoczką, z kolei pietruszka jest wypukła. Warzywa różnią się też zapachem. Pasternak ma orzechowy, słodki aromat, bardziej przypominający marchewkę.
Źródło: "Fakt", WP Wiadomości