ŚwiatSoja zapobiega rozwojowi cukrzycy

Soja zapobiega rozwojowi cukrzycy

Dieta bogata w ziarna czarnej soi pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, obniżeniu poziomu cholesterolu i tkanki tłuszczowej oraz w ochronie przed cukrzycą - informuje lutowe wydanie pisma "Journal of the Science of Food and Agriculture".

Soja zapobiega rozwojowi cukrzycy
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

26.02.2007 18:33

Żółta soja od dawna znana jest jako skuteczny środek wspomagający walkę z cholesterolem. Firmy spożywcze chętnie poszerzają o nią swój asortyment. Teraz grupa koreańskich naukowców dowiodła, że podobne, a nawet korzystniejsze działanie, wywierają na nas ziarna czarnej soi. Eksperyment przeprowadzono na razie na szczurach.

Zespół badaczy z Uniwersytetu Hanyang w Seulu, pod kierunkiem Shin Joung Rho, karmił 32 szczury wysokotłuszczową dietą, uzupełnianą jednak o ziarna czarnej soi. Po dwóch tygodniach okazało się, że zwierzęta, które 10 proc. energii (kilokalorii) czerpały właśnie z soi przybrały na wadze tylko połowę tego, co ich "bracia" z grupy kontrolnej. Poziom całkowitego cholesterolu był u nich o 25 proc. niższy, a tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL) nawet o 60 proc.

David Bender, dziekan londyńskiej University College Medical School, uważa, że zawarte w soi białko pobudza metabolizm tłuszczów w wątrobie i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, jednocześnie redukując syntezę nowych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Naukowiec sądzi, że właśnie dlatego tradycyjna medycyna azjatycka używa ziaren soi do leczenia cukrzycy.

Głównym sprawcą cukrzycy typu 2 jest otyłość brzuszna, w wyniku której dochodzi do upośledzenia wydzielania i działania hormonu insuliny - mówi Bender. - Z tego wynika, że utrata wagi, stymulowana przez soję, może poprawić równowagę glikemiczną organizmu i zapobiec rozwojowi tej groźnej choroby.

Lynne Garton, dietetyk i konsultant żywienia z Soya Protein Association, dodaje, że soja jest doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej diety i dobroczynnie działa na nasz organizm - obniża poziom tkanki tłuszczowej, jest bogata w błonnik i stanowi doskonałe źródło złożonych węglowodanów.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)