Śląskie. Ognisko ptasiej grypy w Wieszowej. Trzeba zutylizować kilkadziesiąt tysięcy drobiu
Ognisko ptasiej grypy wykryto w jednym z gospodarstw w miejscowości Wieszowa w gminie Zbrosławice, trzeba zabić i zutylizować 55 tysięcy sztuk ptaków.
25.03.2021 12:58
Informację o wystąpieniu ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w Wieszowie, stwierdzonego na postawie wyników badań laboratoryjnych z 23 marca, przekazał Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tarnowskich Górach.
Zastępca śląskiego wojewódzkiego lekarza weterynarii Konrad Kuczera powiedział PAP, że ognisko wysoce zjadliwej ptasiej grypy wykryto w gospodarstwie, w którym hodowano kilka gatunków ptaków: kaczki, gęsi, perliczki, bażanty i kury ozdobne. - Jesteśmy w trakcie likwidacji tego ogniska – poinformował Kuczera.
Ognisko wykryto po tym, jak właściciel gospodarstwa zgłosił padnięcie części hodowanych przez niego zwierząt lekarzowi weterynarii, który opiekował się tym stadem. Badanie pobranych próbek potwierdziło, że to ptasia grypa.
Śląskie. Ptasia grypa w Wieszowej. Drugi przypadek w województwie w tym roku
Chorobę wykryto w tylko jednym gospodarstwie. Powiatowy lekarz weterynarii podjął czynności administracyjne – m.in. zakazał wstępu do gospodarstwa oraz wyprowadzenia i wprowadzenia zwierząt.
- Podjęto też przegląd gospodarstw znajdujących się w niedalekiej odległości i do chwili obecnej nie zgłoszono, że mogło dojść do przeniesienia się tej choroby – zaznaczył Kuczera.
To drugie wykryte w tym roku ognisko ptasiej grypy w woj. śląskim. Pierwsze pojawiło się w dwóch gospodarstwach Brynku, także w powiecie tarnogórskim – z indykami i kurami. Tamto ognisko jest już zlikwidowane i decyzją wojewody zostało wygaszone.
Śląskie. Ptasia grypa w Wieszowej. Objawy zakażenia i zagrożenie dla ludzi
Grypa ptaków należy do chorób zwierząt listy OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100 procent. Chorobę wywołują niektóre szczepy podtypów H5 i H7 wirusa grypy typu A. Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni.
Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany.
Jak dotychczas nie stwierdzono na świecie ani jednego przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka. Wirus szybko ginie w produktach drobiarskich poddanych obróbce termicznej.