WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Śląsk. W szkołach w Rybniku sprawdzą, czy marnuje się jedzenie

Czy, a jeśli tak, to dlaczego w szkolnych stołówkach marnuje się jedzenie – z takimi pytaniami zmierzą się pilotażowo dwie rybnickie szkoły, w których pod lupę wzięte zostaną szkolne stołówki.

Śląsk. W Rybniku będą badać, czy w szkolnych stołówkach marnuje się żywność.Śląsk. W Rybniku będą badać, czy w szkolnych stołówkach marnuje się żywność.
Źródło zdjęć: © pixabay.com
oprac.  Tomasz Kapica

Od 15 lutego przez pięć dni trwać będą pomiary mające na celu sprawdzenie, czy w stołówce Zespołu Szkół nr 3 w Rybniku występuje problem marnowania żywności. W tamtejszej stołówce obecnie żywi się około 150 uczniów. We wrześniu 2020 r. - przy pełnej działalności szkoły - stołówka wydawała dziennie aż 380 obiadów.

Obszarem zainteresowania będzie dieta uczniów – badacze sprawdzą między innymi, czy projektowana jest ona zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Zbadane zostanie również, czy w stołówkach w Rybniku marnuje się jedzenie, czy też ten problem nie występuje.

Badacze przyjrzą się m.in. ilości i strukturze niezjedzonych posiłków, ale także będą obserwować atmosferę na stołówce i organizację wydawania posiłków. 

- W kolejnych krokach zorganizowane będą szkolenia kulinarno-dietetyczne dla personelu kuchennego, intendentek oraz innych osób zaangażowanych w planowanie i przygotowanie posiłków. Z kolei dla dzieci przeprowadzone zostaną warsztaty i pogadanki on-line. Mamy nadzieję, że w zamówieniach żywności na kolejny rok uda się wprowadzić elementy żywności ekologicznej i zwiększyć ilość warzyw – mówi Monika Kubisz, koordynująca projekt ze strony Urzędu Miasta Rybnika.

Śląsk. Badania stołówek w rybnickich szkołach. Opieka naukowa SGGW

W skali kraju w stołówkach szkolnych wskutek nadprodukcji marnuje się średnio nawet połowa jedzenia.

Badania w rybnickich szkołach objęte zostały opieką naukową Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, a ich realizacja jest częścią projektu StratKIT, współfinansowanego ze środków Interreg Baltic Sea Region.

Aborcja w Polsce. Ekspert o publikacji wyroku TK: "Początek wielkiego konfliktu społecznego"

- Działania projektu docelowo skutkować powinny minimalizacją negatywnego wpływu produkcji i konsumpcji żywności na środowisko naturalne oraz troską o zdrowie konsumentów, m.in. poprzez wspieranie produkcji ekologicznej, lokalnej i sezonowej, ograniczanie strat i marnotrawstwa żywności, a także formułowanie rekomendacji dotyczących żywienia – podkreśla dr hab. Renata Kazimierczak, koordynator projektu ze strony SGGW.

Wybrane dla Ciebie

Naruszenie polskiej przestrzeni. Jest reakcja KE
Naruszenie polskiej przestrzeni. Jest reakcja KE
"Działanie celowe". Szefowa unijnej dyplomacji o dronach nad Polską
"Działanie celowe". Szefowa unijnej dyplomacji o dronach nad Polską
"Prowokacja na dużą skalę". Szef MON zabrał głos
"Prowokacja na dużą skalę". Szef MON zabrał głos
Naruszenie polskiej przestrzeni powietrznej. Jest reakcja NATO
Naruszenie polskiej przestrzeni powietrznej. Jest reakcja NATO
Szczątki w Czosnówce. "Obiekt z oznaczeniami pisanymi cyrylicą"
Szczątki w Czosnówce. "Obiekt z oznaczeniami pisanymi cyrylicą"
Incydent z dronami. Łotwa solidaryzuje się z Polską
Incydent z dronami. Łotwa solidaryzuje się z Polską
Drony wleciały do Polski. Jest reakcja MSZ Litwy
Drony wleciały do Polski. Jest reakcja MSZ Litwy
Pilne posiedzenie rządu. Tusk zabrał głos
Pilne posiedzenie rządu. Tusk zabrał głos
Zestrzelenie dronów nad Polską. Wszystko, co musisz wiedzieć
Zestrzelenie dronów nad Polską. Wszystko, co musisz wiedzieć
Minister energii: Infrastruktura energetyczna w Polsce bezpieczna
Minister energii: Infrastruktura energetyczna w Polsce bezpieczna
"Co najmniej 8 dronów". Zełenski reaguje na naruszenie polskiej przestrzeni powietrznej
"Co najmniej 8 dronów". Zełenski reaguje na naruszenie polskiej przestrzeni powietrznej
Naruszenie polskiej przestrzeni powietrznej. Jest reakcja prokuratury
Naruszenie polskiej przestrzeni powietrznej. Jest reakcja prokuratury