Trwa ładowanie...

Ruda Śląska. Był parking, za ponad milion złotych powstała przestrzeń dla pieszych i rowerzystów

Teren przed Miejskim Centrum Kultury w Rudzie Śląskiej – Nowym Bytomiu został na nowo zagospodarowany. W miejscu gdzie do tej pory parkowały samochody powstała przestrzeń dla pieszych i rowerzystów.

Share
W Rudzie Śląskiej powstała nowa przestrzeń dla rowerzystów i pieszych.
W Rudzie Śląskiej powstała nowa przestrzeń dla rowerzystów i pieszych.Źródło: Pixabay
d3dtolq

- Temat przebudowy przestrzeni przed MCK wielokrotnie powracał w trakcie spotkań z mieszkańcami czy różnych interwencji. Dziś możemy go szczęśliwie zakończyć i cieszyć kolejną zrewitalizowaną przestrzenią w mieście. Oprócz poprawy bezpieczeństwa i komfortu pieszych udało nam się także dzięki nowemu oświetleniu wyeksponować nasze zabytki – komentuje prezydent Rudy Śląskiej Grażyna Dziedzic.

W ramach trwającej od sierpnia inwestycji przed Miejskim Centrum Kultury powstał mały plac z ławkami i oświetleniem ledowym. Przed budynkiem ustawione zostały podświetlane płyty z granitu i szkła. - Całości przemiany tego miejsca dopełni zieleń. Na pełen efekt trzeba będzie jednak poczekać do wiosny, aby przy sprzyjających warunkach pogodowych mogła zazielenić się posiana trawa - tłumaczy Piotr Janik, naczelnik Wydziału Inwestycji rudzkiego magistratu.

Ruda Śląska. Zamienili parking na przestrzeń przyjazną mieszkańcom

Zakończona właśnie inwestycja nie ograniczyła się tylko do obszaru przy budynku MCK, ale objęła też część ul. Niedurnego od skrzyżowania z ul. Markowej do skrzyżowania z ul. Hallera. Na całej długości tego odcinka powstał nowy chodnik oraz zainstalowane zostały ławki i kosze na śmieci. Dodatkowo dzięki zamontowanym w podłożu lampom LED podświetlone zostały rosnące wzdłuż chodnika okazałe drzewa. Powstała także ścieżka rowerowa z nawierzchni mineralno-żywicznej.

d3dtolq

- Koszt całej inwestycji wyniósł blisko 1,2 mln zł. Została ona objęta wsparciem Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii, która przeznaczyła ze swoich środków na ten cel 300 tys. zł w ramach programu na rzecz ograniczania niskiej emisji – mówi wiceprezydent Michał Pierończyk. – To ważny element domykający projekt "Rewitalizacja centrum Nowego Bytomia z terenami przyległymi, ukierunkowana na nowe funkcje centrotwórcze”, na który pozyskaliśmy ponad 1,7 mln zł ze środków Unii Europejskiej – dodaje.

Gorzka ocena Andrzeja Dudy. "Poddanie się"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3dtolq

Podziel się opinią

Share
d3dtolq
d3dtolq
Więcej tematów