Pstrąg będzie promował kulinarnie Śląsk
Bielski pstrąg górski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Obok kiszki, rydekołki i zymloka, stał się smakiem, który będzie promował Śląsk. Co to oznacza dla regionu?
18.08.2015 | aktual.: 23.08.2015 14:28
Produkcja pstrąga górskiego w powiecie bielskim sięga pierwszej połowy XX wieku. Na początku rozwijała się głównie produkcja narybku. Następnie rozbudowywano niewielkie stawy hodowlane, a dopiero w kolejnych latach zaczęto hodować rybę na większą skalę.
- Metody produkcji pstrąga górskiego nie uległy zmianie aż do dnia dzisiejszego. Gospodarstwa rybackie zajmujące się jego hodowlą usytuowane są w terenie górskim nad potokami, gdzie woda jest wyjątkowo czysta, przejrzysta, o stałej temperaturze, a to ma istotny wpływ na jakość ryby – przekazało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które uznało pstrąga za produkt regionalny.
Dlatego unikatowy smak oraz proces hodowlany, został wpisany na listę produktów regionalnych. Obok zymloka, kiszki czy szpajzy, będzie promował lokalne smaki Śląska w całej Polsce.
- Bardzo się cieszymy z tego wyróżnienia. Każdy wie, że bielski pstrąg jest zupełnie inny, niż te na Mazurach czy w Ojcowie. Jest bardziej mięsisty, bogatszy w smaku. Po wyróżnienia, wraz z hodowcami będziemy promować regionalny smak. Mamy nadzieję, że jeszcze więcej turystów odwiedzi nasze okolicy - mówi Mariola Konopka, właścicielka karczmy w Bielsku-Białej.
Byłeś świadkiem lub uczestnikiem zdarzenia? .