Trwa ładowanie...

Bielsko-Biała. KaramBBa…cóż za smakowita promocja!

"Przez żołądek do serca", nieprawdaż? Wadowickie kremówki, toruńskie pierniki czy poznańskie rogale marcińskie. Teraz przyszła pora na Bielsko-Białą. Proszą Państwa, oto królowa deserów…beza, w całej swej okazałości. Spróbujecie?

Beza z Bielska-Białej będzie podobna do innych, jednak wyjątkowa ze względu na swój smak i kolorBeza z Bielska-Białej będzie podobna do innych, jednak wyjątkowa ze względu na swój smak i kolorŹródło: Pixabay
d3krxgh
d3krxgh

Chrupka pianka z białek, przełożona białą masą z odrobiną ajerkoniaku i konfiturą z czarnego bzu. Nie trzeba być miłośnikiem łakoci, by czytając to przełykać ze smakiem ślinę. W tak smakowity sposób Bielsko-Biała postanowiło promować miasto.

Pomysł na stworzenie pysznego ciastka o wdzięcznej nazwie KaramBBa zrodził się podczas planowania obchodów jubileuszu połączenia miast. W tym roku mija 70. lat od kiedy Bielsko i Biała stanowią jedność. Zdaniem urzędników smak, wygląd i kolor bezy nawiązuje do ich miasta.

Zanim jednak cukiernicy doszli do porozumienia, trwały burzliwe obrady nad wyborem odpowiedniej słodkości. Wpierw ogłoszono konkurs wewnątrzszkolny, a później miejski. Niestety nie udało się go rozstrzygnąć. Dopiero podczas dyskusji między mistrzami cukiernictwa ustalono, jaka będzie receptura i nazwa ciastka.

I tak - dwie połówki bezy, przełożone białym kremem z dodatkiem lokalnego ajerkoniaku i w akompaniamencie ciemnej konfitury, stworzyły idealną całość. Czarny bez nie jest tu przypadkowy. Ma przypominać o czarnym charakterze jednego z bohaterów, mianowicie szpiega z Krainy Deszczowców. Postaci z animowanego serialu "Porwanie Baltazara Gąbki", który powstał w bielskim Studio Filmów Rysunkowych.

d3krxgh

Tajemny przepis został przekazany do Urzędu Miasta, gdzie strzeżony jest przez włodarza miasta. Jego receptura będzie jednak jawna – korzystać z niej będą miejscowi restauratorzy i cukiernicy. Chcąc stworzyć KaramBBę, będą jednak musieli uzyskać na to certyfikat.

Przepyszna beza z mascarpone i truskawkami. Słodki i orzeźwiający deser na upalne dni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3krxgh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3krxgh
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj