Trwa ładowanie...
04-06-2007 18:20

Skórka jabłka chroni przed rakiem

Zawarte w skórce jabłka związki zabijają
komórki nowotworowe albo przynajmniej hamują ich rozwój -
informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Skórka jabłka chroni przed rakiemŹródło: Jupiterimages
dlisr38
dlisr38

Naukowcy z Cornell University analizując skórkę obraną z ponad 100 kilogramów jabłek (odmiany red delicious) rozpoznali w niej 12 związków - triterpenoidów, które po dodaniu do hodowli tkankowej niszczą komórki nowotworów wątroby, jelita i piersi, lub przynajmniej hamują ich rozwój. Trzy z tych związków nie były wcześniej opisywane w fachowej literaturze.

daniem prowadzącego badania prof. Rui Hai Liu, skórka może być częściowo odpowiedzialna za antynowotworowe działanie całych jabłek.

dlisr38
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlisr38
Więcej tematów