Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami. Przepis na święta
Przepis na sernik. Sernik na kruchym spodzie to jedno z ulubionych ciast Polaków. Nic dziwnego, że często pieczemy go na święta. Co więcej, niektórzy nie wyobrażają sobie świątecznego stołu bez smacznego sernika z bakaliami. Jak zrobić pyszny sernik na Boże Narodzenie? Jaki przepis będzie najlepszy?
Spód z kruchego ciasta:
100 g masła
250 g mąki pszennej
2 jajka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
80 g drobnego cukru
Masło posiekać lub zetrzeć na tarce.
Mąkę przesiać.
Dodać resztę składników.
Ciasto zagnieść na stolnicy i rozwałkować.
Ciasto wyłożyć na no formy i wsadzić do lodówki, a w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
1 kg sera (może być ser twarogowy, który trzeba 2 razy zmielić w maszynce lub ser na sernik z wiaderka)
120 g masła
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
200 g drobnego cukru
50 g rodzynek namoczonych w rumie
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jajka ubić z cukrem na kogel-mogel.
Dodać miękkie masło i ubijać.
Do masy dodać ser, cały czas miksując.
Dodać mąkę i bakalie, i wszystko wymieszać.
Wyłożyć masę serową na kruche ciasto.
Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Polewa czekoladowa do sernika:
200 g czekolady (pół na pół mlecznej i gorzkiej)
100 g śmietany kremówki
Czekoladę z kremówką podgrzewać w kąpieli wodnej. Gdy się roztopi, polać upieczony i wystudzony sernik.