Salmonella w kebabie z Polski? Przypadki w Austrii i Niemczech
Austriackie władze twierdzą, że ponad 20 osób zakaziło się salmonellą, prawdopodobnie po spożyciu kebabu z mięsem z kurczaka, które pochodziło z Polski. Przypadki wykryto również w Niemczech - donoszą tamtejsze media.
Austriackie władze poinformowały o prawdopodobnym związku przypadków salmonelli w kilku europejskich krajach ze spożyciem kebabu z mięsa z kurczaka, które pochodziło z Polski.
Od lutego do początku lipca w Austrii salmonellą zakaziło się 27 osób, w tym jedna zmarła - podała w środę (16.08.2023) Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) w Wiedniu. Z wcześniejszych komunikatów agencji z początku sierpnia wynika zaś, że przypadki salmonelli odnotowano w tym samym okresie także w Niemczech, Holandii, Belgii, Francji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii i Norwegii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Według austriackiego urzędu prawie wszyscy chorzy poinformowali, że krótko przed infekcją spożyli kebab z mięsa kurczaka. Następnie ustalono, że lokale, w których kupiono kebab, używały mięsa z Polski.
Trzy ogniska w Niemczech
Niemiecki Instytut Roberta Kocha (RKI) poinformował w środę (16.8.23), że w Niemczech odnotowano dziesięć przypadków salmonelli. "Obecnie są trzy ogniska, które mogą mieć związek z informacjami z Austrii" - podał Instytut w stanowisku, cytowanym przez agencję DPA.
Agencja dodaje, że według danych Europejskiego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) od marca do sierpnia Polska dziewięć razy informowała o skażonym salmonellą kebabie.
Jak podało w marcu br. polskie Ministerstwo Rolnictwa, Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE, drugim eksporterem tego mięsa we Wspólnocie i czwartym na świecie. Według szacunków w 2022 roku produkcja wyniosła ponad 3 mln ton - o 8,2 proc. więcej niż w poprzednim roku. Ponad połowa produkcji jest eksportowana.
Czytaj także:
Źródło: Deutsche Welle