Wkroczyli na teren produkcji. 1,5 tony nielegalnego mięsa do kebaba
Ponad 1,5 tony nielegalnego mięsa do kebaba oraz ok. 200 kg surowego produktu zabezpieczyli bydgoscy policjanci. Nielegalny proceder produkcji funkcjonariusze ujawnili w jednej z podbydgoskich miejscowości.
27.11.2024 | aktual.: 27.11.2024 15:55
Policjanci z Komendy Miejskiej Policji w Bydgoszczy, zajmujący się zwalczaniem przestępczości gospodarczej i korupcyjnej, ustalili, że w jednej z podbydgoskich miejscowości prawdopodobnie prowadzona jest nielegalna działalność związana z produkcją mięsa do kebaba.
Produkcja trwała w najlepsze
Kiedy tam pojechali, by potwierdzić swoje podejrzenia, w jednej z hal zastali kobietę krojącą surowe mięso. Produkt ten w sporych ilościach znajdował się w plastikowych skrzynkach, które stały na stole oraz podłodze.
Sprawdzając pomieszczenia chłodni, funkcjonariusze ujawnili 1600 kg zamrożonego mięsa oraz około 200 kg surowego. Łączna wartość oszacowana została na kwotę około 70 tys. zł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Policjantom podczas czynności towarzyszył Powiatowy Lekarz Weterynarii.
- Jak wynikało z jego wiedzy, podmiot nie posiada zgody na wykonywanie w tym miejscu tego rodzaju działalności związanej z produkcją mięsa, które nie miało oznaczeń weterynaryjnych, nie było poddane odpowiednim badaniom, a co za tym idzie - nie mogło być opatrywane datą przydatności do spożycia. Ponadto podmiot nie miał pozwolenia na jego produkcję, a to oznacza, że mięso to było nielegalne - przekazała bydgoska policja.
W tej sprawie policjanci wszczęli postępowanie dotyczące wprowadzania na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego w sposób niezgodny z rodzajem działalności określonej dla danego podmiotu w rejestrze prowadzonym przez powiatowego lekarza weterynarii.
Sprawa jest w toku, a to jakie i kto poniesie konsekwencje prawne wykaże postępowanie.
Źródło: Info112.pl/ KWP Bydgoszcz