Trwa ładowanie...

Rusza szósta edycja Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa

1 maja na Stadionie Miejskim we Wrocławiu rozpoczyna się jedna z największych imprez piwnych w Polsce - Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Goście będą mieli okazje spróbować piw z ponad 130 browarów.

Rusza szósta edycja Wrocławskiego Festiwalu Dobrego PiwaŹródło: Facebook, fot: Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
d14o35j
d14o35j

Od 1 do 3 maja potrwa szósta edycja Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. To jedna z największych piwnych imprez w Polsce. W tym roku po raz drugi wydarzenie odbędzie się na esplanadzie Stadionu Miejskiego na Maślicach, gdzie znajdzie się 57 stoisk piwnych oraz drugie gastronomicznych.

- Jeśli chodzi o wystawców piwnych, liczba stoisk w tym roku będzie znacznie większa niż w 2014 i wzrośnie z 35 do 57. Łącznie na stoiskach dostępnych będzie około tysiąca piw z ponad 130 browarów – w tym 350 z nalewaka. Dodatkowo, na terenie Stadioniu znajdzie się strefa food-trucków oraz 39 stoisk z gastronomią – mówi WP Piotr Makarewicz, rzecznik prasowy Festiwalu.

Na tegorocznym Festiwalu odbędzie się co najmniej kilkanaście piwnych premier. Jak dodaje Makarewicz, ich liczba zmienia się z dnia na dzień i dokładnie będzie można ją podać dopiero w dniu rozpoczęcia imprezy. Całkowitym novum będzie za to piwo festiwalowe, na którego recepturę wpływ mieli internauci.

- W lutym na naszej stronie na Facebooku odbyło się głosowanie, w którym internauci mogli zdecydować o piwie festiwalowym. Mogli wybrać, czy będzie ono jasne czy ciemne, górnej czy dolnej fermentacji oraz czy warzone ma być z użyciem polskich czy zagranicznych chmieli. Jednogłośnie zdecydowano, że będzie to piwo ciemne górnej fermentacji, jednak spraw chmielenia pozostawała niejasna do ostatnich chwil głosowania. Wówczas rzutem na taśmę zwyciężyły polskie chmiele, pokonując popularne w ostatnich latach chmiele amerykańskie – opowiada rzecznik WFDP.

d14o35j

Piwo festiwalowe zostało uwarzone we wrocławskim Browarze Stu Mostów. Na facebookowej stronie Browar uchylił rąbka tajemnicy jego receptury:

„Użyliśmy aż 7 rodzajów słodów. Podstawę stanowił słód pszeniczny, ale pełnię smaku uzyskaliśmy przy pomocy słodu monachijskiego i słodów karmelowych. Dla uzyskania głębokiej, brązowej barwy, dodaliśmy ciemnych słodów - pszenicznego czekoladowego oraz słodu barwiącego, które dodatkowo wniosły subtelne nuty orzechów i gałki muszkatołowej”.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa to jednak nie tylko degustacje. To także scena muzyczna, na której w ciągu trzech dni trwania festiwalu odbędzie się 15 koncertów oraz scena kulinarno-eventowa, gdzie goście będą mogli obejrzeć pokazy gotowania z użyciem piwa, wysłuchać wykładów i paneli dyskusyjnych o historii piwa i piwowarstwa, a także technologiach produkcji na małą i wielką skalę.

- Będą dostępne także cztery wystawy, w tym jedna multimedialna, poświęcona historii browarów na Dolnym Śląsku. Ponadto na terenie imprezy znajdą się dwa specjalne punkty „Piwa świata”, na których będzie można zapoznać się z czasem nawet bardzo egzotycznymi gatunkami piwa – dodaje Makarewicz.

W ubiegłym roku, przez trzy dni na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa gościło szacunkowo około 50 000 osób. Teraz organizatorzy imprezy – Centrum Kultury „Zamek” – mają nadzieję poprawić ten wynik.

Więcej informacji o programie Festiwalu znaleźć można na stronie festiwaldobregopiwa.pl.

Byłeś świadkiem lub uczestnikiem zdarzenia? .

d14o35j
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d14o35j
Więcej tematów