Różnią się jednym składnikiem. Może powodować biegunki i wymioty

Zaciekłe dyskusje o tym, który majonez powinien gościć na polskich stołach - Kielecki czy Winiary - toczą się od wielu lat. Spory zwykle towarzyszom przedświątecznym przygotowaniom. Znany dietetyk Michał Wrzosek postanowił sprawdzić skład majonezów. Który produkt jest lepszy?

Który majonez jest lepszy - Kielecki czy Winiary?
Który majonez jest lepszy - Kielecki czy Winiary?
Źródło zdjęć: © East News

Michał Wrzosek to dietetyk, który na swoim profilu na TikToku zgromadził ponad 620 tys. obserwujących. W swoich filmikach porównuje produkty spożywcze i podaje rady na zrzucenie kilogramów. Tym razem pod swój warsztat wziął dwa majonezy, które od lat dzielą Polaków.

Dietetyk porównał skład produktów. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że majonezy zawierają podobne składniki. Są w nich: olej rzepakowy, żółtka jaj, ocet, musztarda i woda. Jednak, okazuje się, że Majonez Dekoracyjny Winiary posiada jeden dodatkowy składnik. Jest nim przeciwutleniacz - E385.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

E385 to sól wapniowo-sodowa. Wpływa ona na poprawę smaku i zachowanie tekstury produktów spożywczych. Spożywana w małych ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowie, jednak w przypadku nadmiernej konsumpcji może powodować biegunki i wymioty.

Czym jeszcze różnią się majonezy?

- Oba majonezy są bardzo kaloryczne, ale trochę mniej tłuszczu i kalorii ma majonez Kielecki - twierdzi Wrzosek.

Polacy wybrali

W marcu tego roku "Dziennik Gazeta Prawna" opublikował wyniki badania dotyczącego najlepszego majonezu w Polsce. 31,3% ankietowanych wskazało majonez Winiary, a 24,1% wybrało Kielecki.

Źródła: Fakt.pl, Dziennik Gazeta Prawna

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (18)