Rozbito kartel producentów włoskiego makaronu
Włoski urząd antymonopolowy skazał 26 producentów makaronu na grzywnę w wysokości 12,5 mln euro. Stworzyli oni kartel, by podwyższać ceny swoich wyrobów, eliminując przy okazji z rynku mniejszych konkurentów
Do ukaranych producentów należy 90% włoskiego rynku. Od października 2006 do marca 2008 porozumiewali się oni w sprawie cen makaronu. W tym okresie, jak ustalił urząd antymonopolowy, wzrosły one średnio o ponad połowę. Grzywną ukarane zostało również zrzeszenie producentów makaronu, pod którego auspicjami uprawiali oni nielegalny proceder.
Władze zrzeszenia nie poczuwają się jednak do żadnej winy. Przypominają o drastycznym wzroście cen pszenicy, a także, że we Włoszech jest około stu producentów makaronu, nie można więc mówić o jakimkolwiek monopolu.
Orzeczenie urzędu antymonopolowego z radością powitały organizacje obrony praw konsumentów. Postulują one natychmiastowe obniżenie o 20% ceny makaronu, który stanowi główny składnik włoskiej kuchni. Jego konsumpcja wynosi milion 600 tysięcy ton rocznie, czyli ponad 28 kilogramów na mieszkańca.