Rosja zniosła embargo na polskie mięso
Szefowie służb weterynaryjnych Rosji i Polski, Siergiej Dankwert i Ewa Lech, podpisali w Kaliningradzie memorandum o uchyleniu ograniczeń w imporcie polskiego mięsa do Rosji. Oznacza to zniesienie obowiązującego od dwóch lat zakazu eksportu polskiego mięsa do Rosji.
Minister rolnictwa Marek Sawicki uznał to za sukces, będący rezultatem konsekwentnej polityki, prowadzonej przez Polskę i Unię Europejską wobec Rosji. Sawicki jest przekonany, że w ciągu dwóch miesięcy możliwość wysyłania mięsa do Rosji będą miały wszystkie zakłady w naszym kraju. Wyraził również nadzieję, że w połowie stycznia uda się podpisać porozumienie, pozwalające na eksport do Rosji produktów roślinnych.
Po zniesieniu embarga około 50 polskich zakładów mięsnych może eksportować swoje produkty do wschodniego sąsiada.
Jednak, jak mówią przedstawiciele tej branży, to nie koniec problemów. Andrzej Pawelczak z Animexu zwrócił uwagę, że przez dwa lata, kiedy obowiązywały restrykcje, lukę wypełniła konkurencja głównie z Danii i Niemiec. Zdaniem Pawelczaka w obecnej sytuacji Polacy będą musieli mocno walczyć o swoje miejsce. Zauważył jednak, że polskie mięso ma dobre tradycje i jest duże zapotrzebowanie na nasze wyroby. Jest więc nadzieja, że walka o miejsce na rosyjskim rynku zakończy się sukcesem- dodał
Także prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński uważa, że szanse polskich producentów na rynku rosyjskim są bardzo duże. Przypomniał, że lokowaliśmy tam 6% całego eksportu i o te 6% warto walczyć w najbliższym czasie. W przyszłości jednak eksport do Rosji będzie jeszcze większy - uważa Choiński
Mimo zniesienia embarga na polskie mięso, wciąż obowiązuje rosyjskie embargo na artykuły roślinne, które stanowiły niemal trzy czwarte polskiego eksportu towarów rolnych do Rosji, wartego 300 milionów euro rocznie.