Przepis na faworki na tłusty czwartek. Jak w prosty sposób możemy zrobić pyszne, domowe faworki?
Choć w tłusty czwartek większość woli zjeść pączki, to znajdą się tacy, którzy preferują chruściki. Z okazji tego święta przedstawiamy przepis na pyszne faworki.
Przepis na faworki na tłusty czwartek
W tłusty czwartek drugim najpopularniejszym przysmakiem są właśnie faworki. Jeśli nie chcemy stać w długich kolejkach do cukierni, możemy spróbować zrobić je samemu w domu.
Faworki, zwane też chrustami lub chruścikami, to chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. To tradycyjny przysmak w Polsce, na Litwie i w Niemczech.
Dawniej w tłusty czwartek dominowały dania mięsne zapijane dużą ilością alkoholu. Faworki stały się popularne w Polsce w XVII wieku, kiedy pojawiły się pączki z orzechem lub migdałem w środku.
Przepis na faworki na tłusty czwartek
Do upieczenia talerza faworków potrzebne nam będą:
- 2 szklanki mąki,
- 4 żółtka jajek,
- 1 łyżeczka cukru,
- duża szczypta soli,
- 1 łyżka spirytusu,
- małe opakowanie gęstej, kwaśnej śmietany (200 g),
- olej do smażenia,
- cukier puder.
Najpierw dokładnie mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy żółtka jajek, spirytus i śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto, które potem wykładamy na stolnicę.
Następnie musimy “rozbić” ciasto. Uderzamy je np. wałkiem do ciasta, ugniatamy w zbitą część i ponownie uderzamy ciasto. Powtarzamy ten proces, dopóki nie zrobi się ono płaskie. Powinno to zająć do 10 minut.
Po rozbijaniu ciasta wałkujemy je na cienki placek. Ciasto najlepiej podzielić na kilka części. Następnie wycinamy długie paski, szerokie na 3 cm, które dzielimy na mniejsze prostokąty o długości 8 cm.
Na środku każdego małego prostokąta wykonujemy nacięcie, przez które przeciągamy jeden koniec i wywijamy na drugą stronę.
Później w garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Gdy będzie wystarczająco gorący, wrzucamy tam gotowe ciastka i smażymy je kilka minut. Powinny przybrać złoty kolor.
Czekamy, aż faworki wystygną i przysypujemy je cukrem pudrem. Właściwie usmażone faworki powinny być kruche i delikatne.