Protokół z wyrzucenia zgniłej marchewki

Nawiązując do uchwalonej przez Sejm ustawy
wprowadzającej tzw. HACCP, "Nasz Dziennik" pisze, że system ten
polega na szczegółowym kontrolowaniu oraz dokumentowaniu przez
przedsiębiorców branży spożywczej każdej okoliczności
towarzyszącej produkowanej, przechowywanej lub transportowanej
żywności.

22.12.2003 | aktual.: 22.12.2003 06:19

Drobni sklepikarze będą musieli np. zakładać księgi, pamiętniki i systemy kontroli, dotyczące włączenia lodówki czy wyrzucenia zgniłej marchewki. Zdaniem gazety, o ile wdrożenie HACCP w dużych firmach jest zrozumiałe z uwagi na masową produkcję, skomplikowane technologie i dużą liczbę zatrudnionych, to z małymi firmami będzie rzeczywiście spory kłopot. A już wprowadzenie systemu np. do małych sklepików zakrawa wręcz na kpinę.

Czy drobny sprzedawca ma trzy razy dziennie wpisywać do "pamiętnika" temperaturę, jeśli posiada lodówkę z termoregulatorem, który alarmuje, gdy coś nie gra? Czy handlarz warzywami ma badać wilgotność powietrza w pomieszczeniu, a jeśli zgnije mu jabłko czy marchew - sporządzić protokół z czynności wyrzucenia? Drobni sklepikarze nie są w stanie tego zrozumieć. Cała nadzieja w Głównym Inspektorze Sanitarnym, że wyda na ten temat sensowne wytyczne - uważa "Nasz Dziennik". (PAP)

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)