Prawdziwek gigant na Podkarpaciu. Ma ponad dwa kilogramy

Mieszkaniec gminy Horyniec-Zdrój (woj. podkarpackie) znalazł prawdziwego grzyba giganta. Mężczyzna podczas wędrówki po lesie natknął się na prawdziwka ważącego niemal 2,5 kilograma.

Prawdziwek gigant na Podkarpaciu. Ma ponad dwa kilogramy
Prawdziwek gigant na Podkarpaciu. Ma ponad dwa kilogramy
Źródło zdjęć: © Facebook | Gmina Horyniec-Zdrój
oprac. ROP

Zdjęcie niezwykłego znaleziska opublikowano we wtorek w mediach społecznościowych. Ogromnego podgrzybka znalazł pan Janusz, pracownik urzędu gminy Horyniec-Zdrój.

"Sezon grzybowy w pełni, a w naszej gminie i zapewne na całym Roztoczu/Podkarpaciu mamy rekordzistę" - napisano we wpisie urzędu gminy.

Jak czytamy dalej, znaleziony grzyb "to prawdziwy olbrzym". "Taki prawdziwek to marzenie każdego grzybiarza! Waga: 2320 g. Zapraszamy w nasze horynieckie lasy!" - podkreślono w komunikacie, do którego dołączono zdjęcie grzyba-giganta.

Suszenie grzybów w piekarniku. Jak zrobić to dobrze?

Trwający sezon na grzyby zachęca wiele osób do tego, by wybrać się do lasu w poszukiwaniu smacznych i dojrzałych okazów. Po szczęśliwych zbiorach nadchodzi pora na to, by odpowiednio przygotować i przechować zebrane grzyby. Jedną z najskuteczniejszych metod na zachowanie ich smaku i aromatu oraz przedłużenie ich trwałości jest suszenie.

Proces ten powoduje zredukowanie wody z produktu poprzez jej wyparowanie. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko szybkiego popsucia się jedzenia. Grzyby można suszyć w specjalnie przeznaczonych do tego suszarkach elektrycznych. Jeśli jednak nie mamy do dyspozycji takiego urządzenia, można wykorzystać w tym celu piekarnik.

W trakcie suszenia grzybów trzeba pamiętać o pewnych zasadach, dzięki którym grzyby nie spleśnieją i nie zalęgną się w nich mole spożywcze. Prawidłowe suszenie grzybów w piekarniku gwarantuje, że zachowają one swój smak i wartości odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: PiS w kryzysie znów da swoim? "Zupełnie nieracjonalne"

W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku?

Suszenie grzybów w piekarniku to dosyć proste zadanie. Dzięki odpowiedniemu ustawieniu temperatury oraz czasu można w szybki sposób zyskać zdrowy dodatek do zup, sosów i innych potraw.

Na początku trzeba dokładnie oczyścić grzyby, pokroić je w równe plastry i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejnym krokiem jest uruchomienie piekarnika i ustawienie temperatury. Optymalny zakres to 40-50 stopni Celsjusza. Funkcja termoobiegu pozwoli na równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza w komorze piekarnika.

Dokładne ustawienie temperatury zależy od tego, jak duża ilość wody znajduje się w grzybach. W przypadku maślaków można rozpocząć suszenie grzybów od niższej temperatury, na przykład 35 stopni. W miarę jak woda będzie wyparowywać z produktów, można stopniowo zwiększać temperaturę.

Przeczytaj również:

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (35)