Prawdziwek gigant na Podkarpaciu. Ma ponad dwa kilogramy
Mieszkaniec gminy Horyniec-Zdrój (woj. podkarpackie) znalazł prawdziwego grzyba giganta. Mężczyzna podczas wędrówki po lesie natknął się na prawdziwka ważącego niemal 2,5 kilograma.
Zdjęcie niezwykłego znaleziska opublikowano we wtorek w mediach społecznościowych. Ogromnego podgrzybka znalazł pan Janusz, pracownik urzędu gminy Horyniec-Zdrój.
"Sezon grzybowy w pełni, a w naszej gminie i zapewne na całym Roztoczu/Podkarpaciu mamy rekordzistę" - napisano we wpisie urzędu gminy.
Jak czytamy dalej, znaleziony grzyb "to prawdziwy olbrzym". "Taki prawdziwek to marzenie każdego grzybiarza! Waga: 2320 g. Zapraszamy w nasze horynieckie lasy!" - podkreślono w komunikacie, do którego dołączono zdjęcie grzyba-giganta.
Suszenie grzybów w piekarniku. Jak zrobić to dobrze?
Trwający sezon na grzyby zachęca wiele osób do tego, by wybrać się do lasu w poszukiwaniu smacznych i dojrzałych okazów. Po szczęśliwych zbiorach nadchodzi pora na to, by odpowiednio przygotować i przechować zebrane grzyby. Jedną z najskuteczniejszych metod na zachowanie ich smaku i aromatu oraz przedłużenie ich trwałości jest suszenie.
Proces ten powoduje zredukowanie wody z produktu poprzez jej wyparowanie. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko szybkiego popsucia się jedzenia. Grzyby można suszyć w specjalnie przeznaczonych do tego suszarkach elektrycznych. Jeśli jednak nie mamy do dyspozycji takiego urządzenia, można wykorzystać w tym celu piekarnik.
W trakcie suszenia grzybów trzeba pamiętać o pewnych zasadach, dzięki którym grzyby nie spleśnieją i nie zalęgną się w nich mole spożywcze. Prawidłowe suszenie grzybów w piekarniku gwarantuje, że zachowają one swój smak i wartości odżywcze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz też: PiS w kryzysie znów da swoim? "Zupełnie nieracjonalne"
W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku?
Suszenie grzybów w piekarniku to dosyć proste zadanie. Dzięki odpowiedniemu ustawieniu temperatury oraz czasu można w szybki sposób zyskać zdrowy dodatek do zup, sosów i innych potraw.
Na początku trzeba dokładnie oczyścić grzyby, pokroić je w równe plastry i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejnym krokiem jest uruchomienie piekarnika i ustawienie temperatury. Optymalny zakres to 40-50 stopni Celsjusza. Funkcja termoobiegu pozwoli na równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza w komorze piekarnika.
Dokładne ustawienie temperatury zależy od tego, jak duża ilość wody znajduje się w grzybach. W przypadku maślaków można rozpocząć suszenie grzybów od niższej temperatury, na przykład 35 stopni. W miarę jak woda będzie wyparowywać z produktów, można stopniowo zwiększać temperaturę.
Przeczytaj również: