Trwa ładowanie...

"Pracowali" przy jedzeniu. Akcja sanepidu

Właściciele restauracji czy barów niejednokrotnie starają się obejść obostrzenia nałożone z powodu pandemii koronawirusa. Aby przyjmować gości, zachęcają do pracy a przy okazji do zamawiania dań. Zapraszają też... "degustatorów smaku". Poznański sanepid postanowił przyjrzeć się tym "procederom" - wszczęto postępowania wobec restauratorów.

Share
Stolik w restauracjiStolik w restauracjiŹródło: East News, fot: PIOTR KAMIONKA
d4jer6r

Do redakcji portalu epoznan.pl dotarły informacje o kilku restauracjach na terenie centrum handlowego Stary Browar, które nie tylko mają ofertę dań na wynos, ale też obsługują gości przy stolikach, zapewniając "przestrzeń do coworkingu".

- Byliśmy na miejscu i rzeczywiście zajmujemy się kwestią działalności kilku restauracji ze Starego Browaru - powiedziała Marta Mróz z poznańskiej policji. I przyznała, że mieszkańcy zgłaszali tę sprawę funkcjonariuszom.

Inspektorzy sanitarni ruszyli do akcji

Sprawie postanowił się przyglądnąć sanepid z Poznania.

Rozpoczęły się badania kliniczne nad amantadyną. Dr Grzegorz Cessak "Czekamy na wyniki badań"

- Wobec czterech restauracji ze Starego Browaru prowadzimy obecnie postępowania administracyjne, które są zagrożone karami od 10 tysięcy do 30 tysięcy złotych - powiedziała portalowi Cyryla Staszewska z poznańskiej stacji sanitarno-epidemiologicznej. - Są restauracje, które na różne sposoby próbują obejść obowiązujące obecnie obostrzenia. Najczęściej mamy do czynienia właśnie z "coworkingiem". Niestety bardzo rzadko zdarza się, by rzeczywiście w takiej restauracji pracowała osoba na wynajętym miejscu i robiła sobie jedynie przerwę w pracy na jedzenie, co jest dopuszczalne. W większości przypadków jest pewnego rodzaju "przykrywką" dla normalnej działalności restauracji.

d4jer6r

Pojawili się "degustatorzy smaku"

Jak się okazuje, restauratorzy mają też inne sposoby, by obejść obostrzenia, np. odwiedziny tzw. "degustatorów smaku". Są to osoby, które "testują" dania z karty.

- Lokal podpisuje umowę z takim "degustatorem". My oczywiście też to sprawdzamy i kontrolujemy - dodaje Staszewska.

Od 15 stycznia 2021 poznański sanepid przeprowadził na terenie miasta 432 kontrole - głównie w restauracjach. Obecnie toczą się 24 postępowania wobec właścicieli lokali gastronomicznych uchylających się od przestrzegania obostrzeń.

d4jer6r

Źródło: epoznan.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
d4jer6r

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jer6r
d4jer6r
Więcej tematów