Polskie wody mineralne szkodliwe dla zdrowia?
Testy laboratoryjne wykazały, że spośród 11
badanych wód mineralnych zawartość baru bliską dopuszczalnej normy
stwierdzono w wodzie Kryniczanka. Natomiast w wodzie Piwniczanka
zawartość baru przekroczyła w normę o 30% - poinformował miesięcznik "Świat Konsumenta".
04.05.2006 | aktual.: 04.05.2006 18:05
Miesięcznik zlecił przebadanie próbek wody mineralnej niezależnemu niemieckiemu laboratorium.
Jestem zaskoczony wynikami tych testów, (...) mamy aktualne badania i nie ma przekroczonej normy baru. Skład wód się zmienia. Dopuszczalne są wahania +/- 20% - powiedział wiceprezes "Piwniczanki" Zakładu Butelkowania Naturalnej Wody Mineralnej, Aleksander Janusz.
Dodał, że woda zostanie poddana dokładnej analizie.
Mamy kilka odwiertów wody i wszystkie zostaną zbadane. Skład wody mineralnej jest zmienny. Możliwe, że już teraz analizy są dobre, ale oczywiście muszę zbadać każdy sygnał - powiedział.
Zawartość baru bliska granicznej stwierdzona w Kryniczance to 0,9 mg/l. Natomiast w wodzie Piwniczanka stwierdzono 1,3 mg/l, podczas gdy norma wynosi 1 mg/l.
Bar jest pierwiastkiem chemicznym, znajduje się na liście substancji mogących, już w niewielkich stężeniach, stanowić ryzyko dla zdrowia. Rozpuszczalne w wodzie sole baru mogą być przyczyną zaburzeń sercowo-naczyniowych i układu nerwowego.
Inne badane przez laboratorium wody to: Vita (4,93 pkt); Jurajska i Muszynianka (4,89 pkt); Bio Active Aqua (4,88 pkt); Cisowianka (4,85 pkt); Staropolanka 2000 (4,70 pkt); Arctic (4,65 pkt); Kinga Pienińska (4,64 pkt). Jako dobre oceniono wodę: Kazimierską (4,29 pkt) i Kryniczankę (3,75 pkt). Piwniczanka została zdyskwalifikowana (2,10 pkt).
W badanych wodach oceniano sposób oznakowania etykiety oraz zawartość podstawowych składników mających znaczenie dla ogólnej mineralizacji oraz wartości dietetycznej wód (zawartość jonów wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz jonów wodorowęglanowych, siarczanowych, chlorkowych i fluorkowych).
Sprawdzano też zgodność składu mineralnego z deklarowanym na etykiecie.
Analizowano bezpieczeństwo zdrowotne w tym: zawartość substancji niepożądanych i toksycznych w nadmiernych stężeniach, takich jak azotany i azotyny, amon, bar i żelazo; utlenialność wód, która świadczy o zanieczyszczeniu wody związkami organicznymi i niektórymi związkami nieorganicznymi; zawartość ozonu, będącego pozostałością po procesach napowietrzania (uzdatniania wody).
Wykonane zostały również badania mikrobiologiczne wód na obecność m.in. bakterii grupy typu coli kałowego i paciorkowców. (it)