Trwa ładowanie...
d1upaa2
zatrucie
23-11-2009 16:00

Pójdą do więzienia, bo "odświeżali" zapleśniałe kiełbasy?

Od ośmiu do dziesięciu miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata i kar finansowych - żąda prokurator dla pięciorga oskarżonych o nieprawidłowości w produkcji Zakładów Mięsnych "Constar", wykryte przed czterema laty przez dziennikarzy.

d1upaa2
d1upaa2

Przed Sądem Rejonowym w Starachowicach (Świętokrzyskie) w poniedziałek dobiegł końca proces dotyczący m.in. "odświeżania" zapleśniałych kiełbas.

Oskarżyciel domaga się skazania byłego dyrektora fabryki - Marka C., ówczesnego powiatowego lekarza weterynarii w Starachowicach Witolda S., oraz trzech inspektorów z tamtejszego powiatowego inspektoratu weterynarii - Małgorzaty M., Piotra Ś. i Janusza P., którzy byli oddelegowani do Constaru do kontrolowania procesu produkcji żywności. Żaden z oskarżonych nie przyznał się do winy.

Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie Zakładów Mięsnych w Starachowicach w kwietniu 2005 roku - po doniesieniach "Rzeczpospolitej" i telewizji TVN. Ich dziennikarze wykryli, że pracownicy Constaru "odświeżają" zapleśniałe kiełbasy, a wędlinom przedłużają na etykietach termin ważności. Po publikacjach mediów na ten temat inspekcja weterynaryjna wstrzymała konfekcjonowanie wędlin w starachowickich zakładach, a rada nadzorcza Constaru podjęła decyzję o wstrzymaniu całej produkcji i odwołaniu prezesa, a jednocześnie dyrektora zakładu. Po przeprowadzonych kontrolach produkcję wznowiono.

d1upaa2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1upaa2
Więcej tematów