Po zjedzeniu papryczki chili trafił na ostry dyżur
• 47-letni Amerykanin trafił do szpitala po zjedzeniu pikantnej odmiany chili
• Mężczyzna jadł hamburgera przyprawionego najbardziej pikantną odmianą papryczki
47-latek zjadł hamburgera przyprawionego jedną z najbardziej pikantnych odmian papryczki chili na świecie. Odmiana ta nosi nazwę Bhut jolokia i rośnie w Indiach.
Zaraz po zjedzeniu, mężczyzna poczuł się niedobrze i zaczął wymiotować. Natychmiast został przewieziony do szpitala. W szpitalu lekarze odkryli u niego dziurę w przełyku wielkości 2,5 cm, którą spowodowały gwałtowne wymioty.
Jak podaje amerykański Dziennik Medyczny, mężczyzna jest w tej chwili podłączony do rurki, która pomaga mu przy oddychaniu. Ten przypadek pokazuje, że tak pikantny posiłek może mieć tragiczne skutki - mówią lekarze.
Pęknięcie przełyku nazywane jest syndromem Boerhaave'a. Był to lekarz, który po raz pierwszy opisał tę przypadłość w 1724 r. Jest ona bardzo trudna do zdiagnozowania, przeważnie odkrywa się ją u pacjenta, gdy jest już za późno.
Poziom ostrości papryczki Bhut jolokia wynosi więcej niż 1 mln jednostek. Dla porównania tabasko ma 100, a popularne Jalapeno 2,500.