ŚwiatPierwsza książka Michelle Obamy trafiła do księgarni

Pierwsza książka Michelle Obamy trafiła do księgarni

Pierwsza Dama USA Michelle Obama zadebiutowała na amerykańskim rynku wydawniczym. W książce opowiada o zakładaniu warzywnika przy Białym Domu, zamieszcza przepisy na zdrowe potrawy, propaguje kampanię na rzecz walki z otyłością u dzieci i ujawnia, jakich warzyw nie lubi jej mąż.

Pierwsza książka Michelle Obamy trafiła do księgarni
Źródło zdjęć: © AP | Crown Publishing, Quentin Bacon Photography

30.05.2012 | aktual.: 30.05.2012 10:47

Książka małżonki prezydenta nosi tytuł "American Grown: The Story of the White House Kitchen Garden and Gardens Across America" ("Wyhodowane w Ameryce. Historia ogródka warzywnego przy Białym Domu i ogrodów w Ameryce").

Michelle Obama wspomina, że pomysł założenia warzywnika przy Białym Domu pojawił się na samym początku kampanii jej męża przed wyborami w 2008 roku. Postawiła sobie wtedy za cel promowanie zdrowego żywienia.

"Stało się dla mnie jasne, że założenie ogródka przy Białym Domu byłoby dobrym początkiem" - pisze w swojej książce żona prezydenta.

W książce znalazły się także zdjęcia ogródka. Uprawy warzyw i owoców zajmują obecnie powierzchnię ok. 2,8 km kwadratowego na terenach położonych na południe od Białego Domu. Można tam znaleźć o owoce, i warzywa. Z wyjątkiem buraków, których prezydent nie znosi.

Od 2009 roku na działkach przy Białym Domu udało się wyprodukować ponad tonę żywności. Warzywa i owoce trafiają do kuchni Białego Domu. Część zbiorów przekazywana jest do schronisk dla bezdomnych.

Michelle Obama pisze w książce także o swoim dzieciństwie w Chicago (Illionois)- ojcu, których jako chłopiec pracował u sprzedawcy warzyw i matce, która często serwowała dzieciom warzywa i owoce.

W dniu premiery książki Pierwsza Dama udzieliła wywiadów najważniejszym amerykańskim stacjom telewizyjnym. W programie "Good Morning America" telewizji ABC ujawniła, jakie są jej ulubione warzywa. - Mam ich sporo - powiedziała, jako przykład podając brokuły, fasolkę szparagową, marchewkę i rukolę.

Książka kosztuje 30 dolarów, a dochód z jej sprzedaży zasili konto Fundacji Parków Narodowych.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (18)