Pierniczki na Wigilię. Poznaj nasz przepis na ulubione ciasteczka

Jednym z ulubionych przysmaków na Boże Narodzenie są korzenne pierniczki. Poznaj nasz przepis na Wigilię. Choć zostało już mało czasu, wciąż możesz przygotować ciasteczka, które spodobają się Twoim bliskim.

Pierniczki na Wigilię. Poznaj nasz przepis na ulubione ciasteczka
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

24.12.2019 09:05

Chociaż pierniczki na Boże Narodzenie warto upiec już w listopadzie, wciąż masz szansę, by przygotować te smaczne ciastka na świąteczny stół. Poniżej przedstawiamy przepis na doskonałe korzenne pierniczki.

Mistrzowie wigilijnej kuchni doradzają, by pierniczki odleżały kilka dni lub nawet tygodni i z czasem nabrały niepowtarzalnego smaku. Jeśli jednak masz mało czasu, wystarczy Ci nawet jeden dzień. Pierniczki z tego przepisu nie potrzebują długiego leżakowania, a ciasto można szybko wyrobić.

Pierniczki na Wigilię – składniki:

  • 5 szklanek mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • lukier

Ogranicz ilość cukru pudru i lukru, jeśli chcesz, by ciastka były mniej słodkie. (Jeśli mają być gorzkawe, podczas pieczenia pozwól im się zarumienić).

Pierniczki na Wigilię – przygotowanie:

  • Podgrzewaj masło w rondelku na małym ogniu, aż się rozpuści.
  • Dodawaj miód, cukier i korzenną przyprawę do piernika.
  • Podgrzewaj dalej, aż mieszanina stanie się jednolita. Nie powinna się zagotować.
  • Poczekaj, aż mieszanina wystygnie.
  • Wymieszaj mąkę z sodą.
  • Do mąki z sodą dodaj jajko i roztopiony miód.
  • Zagnieć wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 6 do 8 godzin albo – wersja przyspieszona – do zamrażalnika na godzinę.
  • Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto, by stało się bardzo cienkie (około 1 centymetra grubości).
  • Wytnij ozdobne wzorki za pomocą foremek do pieczenia.
  • Włóż ciastka do średnio nagrzanego piekarnika na 8 do 10 minut. Pierniczki nie powinny się zarumienić – najlepiej, by nabrały złotawej barwy.
  • Po wystygnięciu, jeśli chcesz, udekoruj pierniczki lukrem.

Zostało już mało czasu przed Wigilią. Nie chowaj pierniczków w szczelnym zamknięciu – pozwól, żeby przyjęły wilgoć z powietrza. Warto umieścić je w pomieszczeniu, gdzie jest bardzo wilgotno, a podczas deszczu uchylić okno. Deszczowa wigilia może pomóc w przygotowaniach. Możesz też umieścić ciastka w zamkniętym pudełku z kawałkami jabłek.

Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)