Pierniczki na Boże Narodzenie. Poznaj nasz przepis

Na święta Bożego Narodzenia warto przygotować nie tylko piernik, lecz również małe pierniczki. Przysmak dzieci i dorosłych odnajdzie się na wigilijnym stole w każdym domu. Jak przygotować smaczne pierniczki? Czy ciastka muszą leżakować?

Pierniczki na Boże Narodzenie. Poznaj nasz przepis
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Pierniczki na Boże Narodzenie. Poznaj nasz przepis

Kto z nas nie lubi pierniczków na Boże Narodzenie? Ciasteczka o smaku piernika należą do najbardziej lubianych elementów świąt.

W większośc przypadków piernik musi przynajmniej przez tydzień przed spożyciem poleżeć w ciemnym miejscu. Małe pierniczki możemy zamknąć na przykład w metalowej puszce. Jednak wypieki z tego przepisu nie potrzebują długiego leżakowania. Będziesz potrzebować przede wszystkim foremek do wycięcia pierniczków z ciasta. Przed przygotowaniami upewnij się, że masz je w kuchni.

Pierniczki na Boże Narodzenie – składniki:

  • 5 szklanek mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • lukier biały lub kolorowy, perełki z lukru do dekoracji

Pierniczki na Boże Narodzenie – przygotowanie:

  • Podgrzej masło w rondelku.
  • Dodawaj miód, cukier i przyprawę do piernika.
  • Podgrzewaj mieszaninę na małym ogniu. Uważaj, żeby się nie zagotowała.
  • Poczekaj, aż mieszanina wystygnie.
  • Wymieszaj mąkę z sodą. Możesz je przesiać za pomocą sitka.
  • Do mąki z sodą dodaj jajko i roztopiony miód. Zagnieć powstałą masę.
  • Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na noc. Powinno się chłodzić przez około 8 godzin.
  • Cienko rozwałkuj ciasto.
  • Wytnij wzorki foremkami do pieczenia.
  • Włóż pierniczki do piekarnika na 8 do 10 minut. Nastaw temperaturę na 160 stopni Celsjusza. Pierniczki powinny nabrać złotawej barwy.
  • Po wystygnięciu ozdób pierniczki lukrem.

Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)