Pierniczki na Boże Narodzenie. Poznaj nasz przepis
Na święta Bożego Narodzenia warto przygotować nie tylko piernik, lecz również małe pierniczki. Przysmak dzieci i dorosłych odnajdzie się na wigilijnym stole w każdym domu. Jak przygotować smaczne pierniczki? Czy ciastka muszą leżakować?
Pierniczki na Boże Narodzenie. Poznaj nasz przepis
Kto z nas nie lubi pierniczków na Boże Narodzenie? Ciasteczka o smaku piernika należą do najbardziej lubianych elementów świąt.
W większośc przypadków piernik musi przynajmniej przez tydzień przed spożyciem poleżeć w ciemnym miejscu. Małe pierniczki możemy zamknąć na przykład w metalowej puszce. Jednak wypieki z tego przepisu nie potrzebują długiego leżakowania. Będziesz potrzebować przede wszystkim foremek do wycięcia pierniczków z ciasta. Przed przygotowaniami upewnij się, że masz je w kuchni.
Pierniczki na Boże Narodzenie – składniki:
- 5 szklanek mąki
- 3/4 kostki masła
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 szklanka miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- lukier biały lub kolorowy, perełki z lukru do dekoracji
Pierniczki na Boże Narodzenie – przygotowanie:
- Podgrzej masło w rondelku.
- Dodawaj miód, cukier i przyprawę do piernika.
- Podgrzewaj mieszaninę na małym ogniu. Uważaj, żeby się nie zagotowała.
- Poczekaj, aż mieszanina wystygnie.
- Wymieszaj mąkę z sodą. Możesz je przesiać za pomocą sitka.
- Do mąki z sodą dodaj jajko i roztopiony miód. Zagnieć powstałą masę.
- Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na noc. Powinno się chłodzić przez około 8 godzin.
- Cienko rozwałkuj ciasto.
- Wytnij wzorki foremkami do pieczenia.
- Włóż pierniczki do piekarnika na 8 do 10 minut. Nastaw temperaturę na 160 stopni Celsjusza. Pierniczki powinny nabrać złotawej barwy.
- Po wystygnięciu ozdób pierniczki lukrem.
Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl