Trwa ładowanie...

Pańska skórka. Przepis krok po kroku. Czym jest przysmak z dnia Wszystkich Świętych?

Pańska skórka to tradycyjny smakołyk, sprzedawany przy cmentarzach w Warszawie w Święto Wszystkich Świętych. Jej receptura nie zmieniła się od 150 lat. Dowiedz się, jak zrobić pańską skórkę.

Pańska skórka. Przepis krok po kroku. Czym jest przysmak z dnia Wszystkich Świętych?Źródło: Wikimedia Commons CC BY
d24oicf
d24oicf

Pańska skórka – przepis

Pańska skórka to bardzo słodki, prostokątny, różowo-biały domowej roboty cukierek. Dziś spotkać go możemy głównie na straganach w Warszawie w Dniu Wszystkich Świętych i Zaduszki. Kiedyś była do kupienia w aptekach, jako cukierek dla dzieci, które bolało gardło.

Aby przygotować pańską skórkę, potrzebujesz:

  • ok. 1 kg cukru i miodu/ melasy
  • białka z 6 jaj
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 1 szklanki wody
  • 1 łyżki soku malinowego, syropu różanego lub konfitury z malin

Do garnka wsyp cukier, dodaj miód i wodę. Wymieszaj i gotuj, aż masa będzie twarda. Ubij pianę z białek. Dodaj do niej miksturę z garnka, nie przestając ubijać. Mieszaj, aż powstała masa zgęstnieje. Przełóż ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia – ale tylko jej połowę. Resztę wymieszaj z sokiem malinowym (lub jego odpowiednikiem) i również przełóż do formy. Włóż produkt do formy, a potem do lodówki na całą noc.

Gdy pańska skórka stwardnieje, potnij ją ostrym nożem – z kilograma masy możesz uzyskać około 80 kawałków. Gotową pańską skórkę należy zawinąć w pergamin.

Pańska skórka. Ciekawostki o specjale z dnia Wszystkich Świętych

Nazwa "pańska skórka" nawiązuje do różowo-białego koloru gotowego wypieku, który ma przypominać delikatną cerę młodych kobiet. Przed wojną znana była także jako "panieńska skórka".

Pańska skórka uważana jest za przysmak przedwojenny. Ale jest starsza, niż sięga pamięć naszych dziadków. Najwcześniejsze wzmianki o niej pochodzą sprzed 1870 roku.

d24oicf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24oicf
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj