Pańska skórka. Przepis krok po kroku. Czym jest przysmak z dnia Wszystkich Świętych?
Pańska skórka to tradycyjny smakołyk, sprzedawany przy cmentarzach w Warszawie w Święto Wszystkich Świętych. Jej receptura nie zmieniła się od 150 lat. Dowiedz się, jak zrobić pańską skórkę.
Pańska skórka – przepis
Pańska skórka to bardzo słodki, prostokątny, różowo-biały domowej roboty cukierek. Dziś spotkać go możemy głównie na straganach w Warszawie w Dniu Wszystkich Świętych i Zaduszki. Kiedyś była do kupienia w aptekach, jako cukierek dla dzieci, które bolało gardło.
Aby przygotować pańską skórkę, potrzebujesz:
- ok. 1 kg cukru i miodu/ melasy
- białka z 6 jaj
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- ok. 1 szklanki wody
- 1 łyżki soku malinowego, syropu różanego lub konfitury z malin
Do garnka wsyp cukier, dodaj miód i wodę. Wymieszaj i gotuj, aż masa będzie twarda. Ubij pianę z białek. Dodaj do niej miksturę z garnka, nie przestając ubijać. Mieszaj, aż powstała masa zgęstnieje. Przełóż ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia – ale tylko jej połowę. Resztę wymieszaj z sokiem malinowym (lub jego odpowiednikiem) i również przełóż do formy. Włóż produkt do formy, a potem do lodówki na całą noc.
Gdy pańska skórka stwardnieje, potnij ją ostrym nożem – z kilograma masy możesz uzyskać około 80 kawałków. Gotową pańską skórkę należy zawinąć w pergamin.
Pańska skórka. Ciekawostki o specjale z dnia Wszystkich Świętych
Nazwa "pańska skórka" nawiązuje do różowo-białego koloru gotowego wypieku, który ma przypominać delikatną cerę młodych kobiet. Przed wojną znana była także jako "panieńska skórka".
Pańska skórka uważana jest za przysmak przedwojenny. Ale jest starsza, niż sięga pamięć naszych dziadków. Najwcześniejsze wzmianki o niej pochodzą sprzed 1870 roku.