Odmrażanie gospodarki. Otwarcie restauracji [ZASADY]

Po weekendzie, od poniedziałku 18 maja rozpoczyna się kolejny etap odmrażania gospodarki. W końcu nastąpi długo wyczekiwane otwarcie restauracji, kawiarni i barów. Zobacz, jakie zasady obowiązują. Będzie trzeba się do nich dostosować.

Odmrażanie gospodarki. Otwarcie restauracji [ZASADY]
Źródło zdjęć: © Pixabay
Anna Piątkowska-Borek

16.05.2020 07:22

Rząd stopniowo uruchamia kolejne etapy odmrażania gospodarki, by ta na nowo zaczęła funkcjonować w tzw. nowej normalności. Teraz przyszła pora na branżę gastronomiczną, która przez wiele tygodni - w związku z epidemią koronawirusa - działała jedynie w niewielkim zakresie, oferując dania na wynos.

Odmrażanie gospodarki. Otwarcie restauracji i nowe restrykcyjne zasady

Teraz nadszedł w końcu moment na uruchomienie kolejnego etapu odmrażania gospodarki. Branża gastronomiczna i klienci nie mogą się już doczekać. 18 maja nastąpi otwarcie restauracji. Od najbliższego poniedziałku będziemy mogli zatem pójść na obiad do restauracji, napić się kawy w kawiarni, czy wybrać się na piwo do baru. Działać będą też ogródki restauracyjne, do korzystania z których przede wszystkim namawia premier Mateusz Morawiecki.

Początkowo rząd zastanawiał się nad otwarciem w kolejnym etapie odmrażania gospodarki tylko ogródków, ponieważ w czasie trwania pandemii koronawirusa przebywanie na świeżym powietrzu jest bezpieczniejsze. Ostatecznie przygotowano bardzo szczegółowe wytyczne dla lokali gastronomicznych i od poniedziałku 18 maja będzie można również przebywać wewnątrz restauracji, kawiarni czy baru. Obowiązywać będą jednak restrykcyjne zasady.

Otwarcie restauracji. Zasady funkcjonowania lokali gastronomicznych

Na jakich zasadach będą funkcjonować restauracje i inne lokale gastronomiczne?

  • Do restauracji musimy przyjść w maseczce. możemy ją zdjąć dopiero, gdy usiądziemy przy stoliku.
  • W maseczce i rękawiczkach musi pracować obsługa lokalu.
  • Na jedną osobę w restauracji musi przypadać 4 metry kwadratowe przestrzeni.
  • Przy stoliku może usiąść tylko jedna osoba.
  • odległość między stolikami dla klientów musi wynosić 2 metry. Dopuszcza się mniejszą odległość, ale na stołach muszą być wówczas zamontowane przegrody.
  • Stolik musi być dokładnie dezynfekowany po każdym kliencie.
  • Na stole nie mogą stać przyprawy, serwetki i dekoracje.
  • Płatność należy regulować za pomocą karty płatniczej (najlepiej zbliżeniowo).

Nowe zasady będą obowiązywać po otwarciu restauracji, które nastąpi 18 maja w trzecim etapie odmrażania gospodarki. Dostosować się do tych zasad muszą zarówno właściciele lokali, obsługa, jak i klienci.

Zobacz także
Komentarze (6)