Odmrażanie gospodarki. Otwarcie restauracji. Nowe zasady

Zgodnie z rozporządzeniem rady ministrów, od poniedziałku 18 maja otwarte zostaną restauracje. To będzie trzeci etap odmrażania gospodarki. Obowiązywać będą jednak specjalne zasady, których trzeba będzie przestrzegać.

Odmrażanie gospodarki. Otwarcie restauracji. Nowe zasady
Źródło zdjęć: © WP
Łukasz Witczyk

17.05.2020 13:32

Otwarcie restauracji zapowiedziano w trzecim etapie odmrażania gospodarki, który rząd zaplanował na 18 maja. W poniedziałek uruchomione zostaną także salony fryzjerskie i kosmetyczne. Restauracje będą działać na specjalnych zasadach.

Odmrażanie gospodarki. Otwarcie restauracji

W działalności restauracji nastąpią duże zmiany. Wcześniej po wejściu obostrzeń, mogły sprzedawać dania klientom jedynie na wynos. Teraz będą mogły przyjmować klientów w środku, a także w ogródkach restauracyjnych. Zastosowane zostaną jednak środki bezpieczeństwa, które mają ograniczyć ryzyko zakażenia koronawirusem.

Te zasady mają na celu dodatkowe zwiększenie bezpieczeństwa dla pracowników i klientów restauracji, kawiarni, strefa gastronomiczna (food court) i innych lokali, gdzie świadczone są usługi gastronomiczne. Do tego dochodzi minimalizacja ryzyka zakażenia klientów oraz innych osób z zewnątrz, w tym dostawców.
Rządzący chcieli też ograniczyć liczby kontaktów na terenie restauracji w danym przedziale czasowym, w ramach zabezpieczenia przed możliwym zakażeniem. i kompleksowe działanie dostosowane do etapu zaawansowania stanu epidemicznego

Odmrażanie gospodarki. Otwarcie restauracji. Jakie zasady?

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)