ŚwiatNowy trop w poszukiwaniu źródła epidemii - to nie rośliny

Nowy trop w poszukiwaniu źródła epidemii - to nie rośliny

Warzywa i owoce prawdopodobnie nie są źródłem zakażenia bakterią E.coli - te zaskakujące, wstępne wnioski podała Komisja Europejska.

Nowy trop w poszukiwaniu źródła epidemii - to nie rośliny
Źródło zdjęć: © AP

O tym, że rośliny prawdopodobnie nie są źródłem zakażenia EHEC powiedział komisarz do spraw zdrowia John Dali na nadzwyczajnym posiedzeniu unijnych ministrów rolnictwa w Luksemburgu. Jego oświadczenie zrelacjonował szef resortu rolnictwa Marek Sawicki. - Nadal nie wiemy, co jest źródłem zakażenia ponad półtora tysiąca osób. Nie mamy pełnej identyfikacji przyczyn, ale jednocześnie mamy coraz więcej wiedzy, że źródłem zakażenia nie są produkty roślinne - powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki.

To oznacza, że niezwykle trudno będzie zlokalizować źródło zakażenia, a następnie z nim walczyć. Początkowo sądzono, że to zakażone ogórki są przyczyną poważnych zatruć pokarmowych lub przypadków śmiertelnych, ale to okazało się nieprawdą. Nie potwierdziły się też przypuszczenia, że to sałaty. Najnowszy trop prowadził do gospodarstwa ekologicznego w Dolnej Saksonii, gdzie hodowane były kiełki fasoli i innych roślin. Jednak wstępne testy dały wynik negatywny.

W wyniku zakażenia bakterią EHEC zmarły do tej pory 24 osoby.

Zakażenie bakterią E. coli może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną, w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Źródło artykułu:WP Wiadomości

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)